SIJANJE PANIKE

S meteoritima pala i kiša glupih teorija

15.02.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Jutrošnja meteoritska kiša s neba nad Čeljabinskom na internetu se za samo sat vremena pretvorila u mediokritetsku kišu apokaliptičnih naslova, razotkrivši još jednom grotesknu prirodu suvremenih sustava informiranja

Opet se pokazalo da se virtualna stvarnost događa brže od realne. Dok su službe ruskog Ministarstva za izvanredne situacije još tragale bespućima euroazijskog međuzemlja u potrazi za materijalnim dokazima da se na nebu iznad Čeljabinske oblasti doista rasprsnuo meteorit, među portalima širom svijeta već je trajala mrtva trka u najavama da bi Zemljinu atmosferu za samo par sati mogao posjetiti novi, još opasniji svemirski gost.

U nekovrsnom prizivanju katastrofe biblijskih razmjera, piljarsko novinarstvo našeg doba požurilo je izvijestiti o teorijama da je navodni meteorit nekakva krhotina velikog asterioda '2012 DA14'koji bi iduće večeri trebao mimoići naš planet na udaljenosti većoj od 30 tisuća kilometara.

Pritom su se u velikoj mjeri ignorirala upozorenja znanstvenika da takve teze nemaju veze s činjenicama i da su putanje dvaju promatranih tijela različite.

Dok su one službe ruskog ministarstva još uvijek tražile krater i fragmente tajanstvenog meteorita, mediji su dalje otvorili prostor stvarnosti nekim snalažljivim poduzetnicima iz Čeljabinska koji putem interneta traže naivce da im prodaju komadiće ateriranog nebeskog objekta za samo 500 rubalja (85 kuna).

Sreća je u nesreći da do zapadnih tabloida nije na vrijeme dospjela reakcija ultranacionalističkog tribuna Vladimira Žirinovskog koji je u putanji čeljabinskog meteorita prepoznao 'američki trag'. Da se još i notorni Žirinovski probio kroz histeričnu kakofoniju novog globalnog (dez)informacijskog sistema, vjerojatno bismo opet čitali naslove koji se s upitnicima i uskličnicima pitaju je li počeo novi hladni rat...

Što se javnosti u Rusiji tiče, alternativnih teorija za događaj u Čeljabinskoj oblasti ionako neće faliti u idućim danima, nakon slijeganja meteoritske i 'medijokritetske' prašine, kad bolnice nastave liječiti ranjene, a komunalne službe popravljati tisuće oštećenih zgrada. Nakon što se postavilo pitanje zašto ruske rakete nisu uništile meteorit u nekoj višoj zoni Zemljine atmosfere, oglasio se i sam predsjednik Vladimir Putin.

I on je izrazio razočaranje u sigurnosni sustav nadzora države-velesile za koju se smatra da ima jedan od dva najmoćnija proturaketna sustava na svijetu. Pored toga, regija u kojoj se dogodila havarija puna je tajnih vojnih kompleksa od kojih se mnogi bave nuklearnom tehnologijom, pa nije isključeno da se u bližoj budućnosti iz Čeljabinske oblasti čuje još značajnih informacija na tu temu. Ako jučerašnje kamenje još bude koga zanimalo.

Amaterska snimka meteora nad Čeljabinskom