staza duga 132 km

Ruta Greenway konačno bi trebala dobiti prve metre. Odabran je izvođač radova, ali bit će skuplje od planiranog

04.08.2022 u 21:15

Bionic
Reading

O biciklističkoj ruti Greenway, dugačkoj 132 kilometra, koja se proteže od Bregane do Lijevog Dubrovčaka (kod Ivanić-Grada) s obje strane savskog nasipa, govori se gotovo puno desetljeće, ali još nijedan metar nije napravljen. Sada bi se to konačno trebalo dogoditi jer je Grad Zagreb odabrao izvođača radova za prvih 1,66 kilometara u pilot-projektu od Blata do Jadranskog mosta na južnoj strani savskog nasipa

Preciznije, Grad je odabrao izvođača građevinskih radova još polovicom svibnja, ali što se sve događalo, postalo je vidljivo tek danas u Oglasniku javne nabave (EOJN). Projekt je sufinanciran iz fondova EU-a i još 2017. spominjala se cijena od 123 milijuna kuna za cijelu stazu, ali jasno je da će ona biti viša. Naime za pilot-projekt 2019. godine planirano je da ukupno košta 6,7 milijuna kuna (građevinski radovi 2,4 milijuna), od čega bi 5,7 milijuna bilo povučeno iz fondova EU-a. Međutim proljetos, kad je natječaj raspisan, za građevinske radove procijenjena je vrijednost iznosila 3,95 milijuna kuna bez PDV-a.

Kada su stigle ponude, postalo je jasno da se za planirani iznos peta faza rute neće graditi jer su sve četiri pristigle ponude bile više od procijenjene nabave i kretale su se od 5,4 do 10,6 milijuna kuna. Grad ipak nije odustao od posla i prihvatio je najnižu ponudu tvrtke Fimak nekretnine od 5,4 milijuna kuna, a ona treba obaviti taj posao tri mjeseca od uvođenja u projekt. Osim izrade same staze, postavit će se oprema nužna za odvajanje biciklističkog prometa, kao što su horizontalna i vertikalna signalizacija te rasvjeta i odmorište. Predviđena garancija za petu fazu staze je 20 godina, a s obzirom na njezinu duljinu i tempo svega dosad obavljenog, ne bi bilo čudo da istekne garancija, a ona ne bude završena.

Podsjetimo, idejnim projektom ruta Greenway podijeljena je na devet faza:

• faza I. – granica sa Slovenijom – Podsusedski most – desna obala

• faza II. – Podsusedski most – kanal Sava-Odra – desna obala

• faza III. – Podsusedski most – Savski most – lijeva obala

• faza IV. – kanal Sava-Odra – Blato – desna obala

• faza V. – Blato – Savski most – desna obala

• faza VI. – Savski most - Most mladosti – obje obale

• faza VII. – Most mladosti – Domovinski most – obje strane obale

• faza VIII. – Domovinski most – Lijevi Dubrovčak – lijeva obala

• faza IX. – Domovinski most – Orle – desna obala.

Projekt Greenway Izvor: Licencirane fotografije / Autor: zagreb.hr