'REDOVNE VJEŽBE'

Rusko čudo tehnike uplovljava u sirijske vode, evo što će raditi

25.09.2015 u 16:34

Bionic
Reading

Ruska vojska priopćila je kako će tijekom rujna i listopada održati redovite vojnopomorske vježbe na istoku Sredozemlja u kojoj će sudjelovati tri velika broda što je dodatno zabrinulo Bijelu kuću koja je u više navrata upozoravala na jačanje ruske vojne nazočnosti u ratom poharanoj Siriji

Prema najavama ruskog ministarstva obrane, predviđeno je i do četrdesetak vojnih vježbi u sklopu kojih će sudjelovati Slava, inače raketna krstarica klase Moskva i admiralski brod ruske crnomorske flote koji je danas prošao kroz Bosporski tjesnac i uplovio u Sredozemno more.

Radi se o brodu koji je ponovno uveden u uporabu 2000. godine i koji je prošle godine blokirao ukrajinsku flotu na slanom jezeru Donuzlav, a koji je naoružan protubrodskim raketama, projektilima zemlja-zrak, protupodmorničkim bacačima mina. Pored ubojitih sredstava, na palubi broda uvijek se nalazi i jedan protupodmornički helikopter Ka-27.


Budući da su vježbe predviđene u području između sirijske luke Tartous i Cipra, o predstojećim vojnim vježbama Kremlj je upozorio Cipar kako postoji mogućnost da se brodovi ruske ratne mornarice u sklopu vježbi približe ciparskim teritorijalnim vodama.

O ruskim vojnim vježbama obaviještena e jciparska kontrola leta te američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo što ukazuje na mogućnost da će ruska ratna mornarica sudjelovati u vježbama s nedavno dopremljene tri eskadrile ruskih borbenih lovaca i jurišnika u Siriju kao podrška režimu Bashara al-Assada i njegovoj borbi protiv ISIL-a, o čemu je tportal već pisao

Ciparsko ministarstvo obrane potvrdilo je kako je od ruskog ministarstva obrane zaprimilo obavijest u kojoj traže ciparsku kontrolu leta da za vrijeme vježbi odvrate putničke zrakoplove s redovnih ruta. U ruskom objašnjenju, naime, navodi se kako će brodovi ispaljivati projektile, no kako se radi isključivo o 'rutinskoj vježbi ispaljivanja projektila'.

Zbog očekivanih reakcija, ponajprije iz Washingtona, Kremlj je naglasio kako se radi o redovitom vježbama koje su odobrene još prošle godine te se ni jednom riječju ne spominje sirijska kriza, iako su ovih dana objavljene satelitske snimke koje zorno ukazuju na sve veću vojnu nazočnost ruske vojske na aerodromu u Latakiji gdje su već stacionirani lovci-bombarderi Su-30 te jurišni zrakoplovi Su-24 i Su-25 te jurišni helikopteri Ka-52.

O kretanju ruske ratne mornarice prema sirijskim teritorijalnim vodama svjedoče svakodnevne snimke koje se mogu vidjeti na blogu naziva Bosporske pomorske novosti turkishnavy.net čiji autor redovno izvještava javnost o kretanju ruskih ratnih brodova kroz Bospor uz priložene fotografije, datume ulaska i smjera kretanja ovisno plove li oni prema Crnom moru ili Sredozemlju.