NEMA SKRIVANJA

Sateliti snimili: Ovo je oružje kojim će Rusi tući islamsku državu

23.09.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Iz dana u dan Kremlj je sve manje zabrinut zbog optužaba kako se u Siriji nalaze ruske snage koje su poslane u ratom opustošenu zemlju kako bi učvrstile režim predsjednika Bashara al-Assada, o čemu ponajviše govore ovih dana objavljene satelitske snimke međunarodne zračne luke Bassel Al-Assad u Latakiji na kojima se zorno mogu prepoznati obrisi ruskih lovaca SU-30 i jurišnih zrakoplova SU-25, dok su nešto ranije snimljeni i jurišnici SU-24

Situacija s ruskim zrakoplovima u Siriji čini se identičnom kao i u sukobima u Ukrajini. Moskva je u Ukrajini pružala logističku potporu i vrebala iza kulisa, istovremeno negirajući svaku umiješanost u sukobe ili pak umanjivši svoju nazočnost na terenu.


Posljednjih dva tjedna otkad potječu satelitska snimke, sve je jasnije kako Rusija više ne namjerava tajiti svoju vojnu nazočnost u Siriji i pokušaj da ojača Assadovu moć u zamjenu za korištenje vojne luke u Tartusu, jedine ruske baze na Sredozemlju.

Snimke koje je analizirao portal Defense World ukazuju na to da se, pored mlaznih lovaca i jurišnika, u Latakiji nalaze i protuoklopni helikopteri Mi-24 te Ka-52, ali i nekoliko protuzračnih bitnica, među kojima se nalaze i rakete zemlja-zrak koje su strateški raspoređene na latakijskom aerodromu. Prema procjenama, na aerodromu je raspoređeno čak tisuću ruskih vojnika i časnika.


Tri eskadrile borbenih zrakoplova i nedavno dopremljeni helikopteri, po mišljenjima vojnih analitičara, ukazuju na moguću skorašnju ofenzivu sirijskih snaga uz rusku potporu iz zraka na položaje ISIL-a. Po mišljenjima vojnih stručnjaka, izravna zračna podrška snagama na tlu smatra se jednim od najtežih i najopasnijih zadaća ratnog zrakoplovstva, pri čemu je nužna visoka istreniranost i pilota i kopnenih snaga.


To je za The New York TImes potvrdio David A. Deptula, umirovljeni američki general koji je planirao zračne udare za vrijeme vojnih kampanja u Perzijskom zaljevu 1991. te pri udarima na Afganistan 2001. Deptula smatra kako uvježbani piloti s prethodno kvalitetno markiranim ciljevima i podrškom na tlu mogu postići itekako dobre rezultate.

Ubrzano jačanje ruskih ekspedicijskih snaga u Siriji zabrinjavaju Pentagon zbog mogućih okršaja budući da Kremlj i Bijela kuća ne dijele jednake simpatije prema Assadu. Vojna nazočnost Rusa u Siriji, prema pisanju Jane's Defencea, vodećeg svjetskog časopisa za vojna pitanja, u tolikoj je mjeri zabrinula američkog ministra obrane Ashtona Cartera koji je u stalnom kontaktu s ruskim kolegom Sergejem Shoiguom. Ruski ministar obrane pak Cartera od sredine rujna uvjerava kako se ruska vojna nazočnost u Siriji treba gledati kroz prizmu 'obrambene prirode'.