OPRAO BEOGRAD I PODGORICU

Ruski veleposlanik o Crnoj Gori: Svugdje ima majmuna

29.11.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Veleposlanik Rusije u Srbiji Alaksandar Čepurin podignuo je prašinu u toj zemlji, ali i Crnoj Gori, nakon što je gotovo prijeteći upozorio Beograd da bi članstvo u NATO-u bila 'potpuna glupost', a podgoričke vlasti otvoreno nazvao majmunima zbog aspiracija za članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, prenijeli su srpski mediji

Čepurin je kazao da je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO-u i da bi bila 'potpuna glupost' da neko iz Srbije dopuzi i moli za ulazak u NATO poslije bombardiranja koje joj je nanijelo štetu od 120 milijardi dolara. 'To je crvena linija koja nikako ne odgovara Rusiji. NATO je stvoren protiv Sovjetskog saveza, kojeg odavno nema, i apsolutno nije jasno protiv koga je onda usmjeren ili stvarno želite ratovati u Iraku, Libiji ili Siriji. Nema tu nikakvih drugih prednosti ili se hoćete samo zbratimiti s Turskom, koja je član NATO-a', rekao je Čepurin na predavanju studentima Akademije za diplomaciju i sigurnost.

On je naveo da Rusija prihvaća pridruživanje EU kao glavni geopolitički cilj suverene Srbije, ali da to ne bi trebalo narušavati rusko-srpske odnose niti dodatno komplicirati odnose s Euroazijskom ekonomskom unijom, koja će biti stvorena 2015. godine i kojoj je važno razvijanje odnosa sa Srbijom.

'Je li zemlja zainteresirana za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i omogućavaju li to integracijski procesi? Djevojka ne može računati na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve', konstatirao je Čepurin. Na pitanje može li se zaustaviti priključenje Crne Gore NATO-u, Čepurin je odgovorio da 'u politici, kao i svuda, postoje majmuni'.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova brzo je reagiralo na izjavu ruskog veleposlanika u Srbiji, okarakteriziravši je kao 'neprihvatljivu' i da ne odražava 'tradicionalno dobre odnose' između Moskve i Podgorice. U Srbiji predstavnici vladajućeg SNS-a nisu bili skloni osuditi izjave ruskog veleposlanika, pozvavši se na pravo svakoga da izrazi svoje mišljenje. Oporbeni DS pak smatra da je ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić trebao Čepurina pozvati na razgovor u kojem bi ga upozorio da pazi što govori.