Frode Berg

Ruski sud osudio Norvežanina na 14 godina zatvora zbog špijunaže

16.04.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Moskovski sud osudio je zbog špijunaže norveškog državljanina Frodea Berga na 14 godina zatvora u utorak, objavili su državni mediji

Ruske vlasti optužile su Berga, 63, za pokušaj odavanja tajnih informacija o ruskim nuklearnim podmornicama norveškoj vladi.

'Četrnaest godina zatvora ili čak i pola toga praktično bi bila doživotna kazna za 63-godišnju osobu', rekao je njegov branitelj Ilja Novikov za norveški dnevnik Dagbladet uoči saslušanja u utorak.

Nakon presude, odvjetnik je rekao da se Berg neće žaliti nego umjesto toga da će tražiti oprost, objavili su ruski mediji.

Berg ima 'ozbiljne teškoće sa srcem, a zatvorska liječnička skrb nije tako dobra', rekao je odvjetnik ispred suda, prema norveškom dnevniku CG.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog povjerljivih dokaza.

Prošli tjedan, za vrijeme Artičkog foruma u St. Peterburgu, norveški novinar upitao je ruskoga predsjednika Vladimira Putina bi li Berg mogao dobiti oprost.

Putin, koji se tijekom foruma sastao s norveškom premijerkom Ernom Solberg, odgovorio je da je moguće dati oprost tek nakon donesene presude.