duma

Ruski parlament zbog Vagnerovaca gura zakon koji cenzurira kritiziranje ruskih oružanih snaga

14.03.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Duma, donji dom ruskog parlamenta, podržala je u utorak amandman kojim bi se kaznili oni koji se proglase krivima za diskreditiranje "dobrovoljnih" skupina koje se bore u Ukrajini, proširujući zakon koji cenzurira kritiziranje ruskih oružanih snaga

Amandman se smatra potezom za "zaštitu" boraca privatne Wagner skupine, plaćeničke sile koja vodi rusku kampanju za istočni ukrajinski grad Bahmut.

Nacrt zakona treba odobriti gornji dom parlamenta prije nego se proslijedi predsjedniku Vladimiru Putinu na konačno odobrenje.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin pozdravio je prijedloge, odnosno proširenje ruskih mjera cenzure uvedenih nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Prigožin je u siječnju pozvao parlament da zabrani negativne medijske izvještaje o njegovim borcima izmjenom kaznenog zakona. Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin brzo je rekao da podržava tu ideju.

  • +10
Wagnerovci patroliraju ulicama Soledara Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Za "diskreditiranje" vojske, prema važećim ruskim zakonima, može se dobiti do pet godina zatvora, a za svjesno širenjelažnih informacija o ruskim vojnicima do 15 godina zatvora.

Ruski tužitelji već su pokrenuli više od 5800 slučajeva zbog diskreditacije oružanih snaga, objavila je skupina za ljudska prava OVD-Info, a vlasti su koristile zakone protiv širenja lažnih informacija kako bi izrekle dugotrajne zatvorske kazne dugogodišnjim kritičarima Kremlja.