ZAHVALJUJUĆI LEDOLOMCIMA

Ruski mornari oslobođeni ledenih okova

31.01.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Dva ruska ledolomca uspjela su osloboditi posljednji iz skupine pet brodova koji su s ukupno oko 600 mornara od kraja prosinca bili okovani ledom u Ohotskom moru, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik savezne agencije za ribolovstvo

'Operacija je uspješno završena' i 'svi su mornari dobro', rekao je Aleksaner Saveljev

Brodovi su zatražili pomoć prije mjesec dana nakon što su se našli opkoljeni ledom debelim od dva do četiri metra pri temperaturama nižim od minus 20 Celzijevih stupnjeva u Sahalinskom zaljevu, kamo su uplovili unatoč službenim upozorenjima.

Dva ledolomca razbijala su put u nedjelju i uspjela do slobodnih voda dotegliti posljednji blokirani brod, Sodružestvo, golemi brod-tvornicu za preradu ribe sa 368 članova posade.

Tri ledolomca i nekoliko helikoptera sudjelovalo je u operaciji oslobađanja bez presedana po opsegu i trajanju u ekstremnim uvjetima. Ruska televizija i mediji svakodnevno su izvještavali o njihovim naporima.

Pet brodova bilo je blokirano i 1965. godine u tome području, no tada su morali čekati ljeto da se izbave. Opskrbljivali su ih helikopteri, a posada je morala topiti led za piće.

Ovaj put su ledolomci Admiral Makarov i Magadan ušli u to područje 4. siječnja uz pomoć helikoptera koji su ih navodili, no zadaću su im otežavali debljina leda i meteorološki uvjeti, temperatura čak 22 stupnja ispod ništice i vidljivost do 300 metara.

Noću na 5. siječnja Makarov je doteglio brod Mis Elizaveti sa 78 mornara. Preostali brodovi - Sodružestvo, Profesor Kisivetter (78 ljudi) i Bereg Nadeždi (35 ljudi) - morali su čekati. Brod Anton Gurin uspio se sam osloboditi. Profesor Kisivetter oslobođen je 6. siječnja, prije tjedan dana Bereg Nadedži, a u nedjelju Sodružestvo.

Ledolomci, kojima se pridružio i treći, Krasin, radili su danonoćno i napredovali dva do četiri kilometra na dan. Lučke službe objašnjavaju da je led u toj regiji, smjesa slatke vode rijeke Amur i slane vode Ohotskog mora, posebice težak za probijanje.