NOVA ŽRTVA PRANKSTERA

Ruski komičari okrutno nasamarili makedonskog premijera: 'Daj 100 tisuća eura i priznat će vam crkvu!' - 'Može, platit ćemo u gotovini'

10.07.2019 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon što su nasamarili globalno popularne face kao što su Boris Johnson, Aleksandar Lukašenko ili Elton John, dvojica ruskih komičara - prankstera, Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, pod umjetničkim imenima Vovan i Lexus smjestili su i premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu

Zaev je makedonskim medijima potvrdio da je 54-minutni tonski zapis koji su komičari objavili na YouTubeu, sastavljen iz tri telefonska razgovora obavljena putem WhatsAppa, autentičan. Razgovori su se odvijali u periodu od kolovoza 2018. do travnja 2019. uoči prijelomnih događaja u novijoj povijesti Sjeverne Makedonije - referenduma o promjeni imena zemlje, glasovanja u parlamentu o sporazumu s Grčkom te dan uoči predsjedničkih izbora u Makedoniji i Ukrajini.

Upravo bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bio je jedan od lažnih identiteta koje su koristili komičari kako bi se narugali Zaevu, dok se u drugi razgovor uključio i sugovornik koji se predstavio kao Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, vojnog saveza u koji je Sjeverna Makedonija primljena nakon što je pristala na promjenu imena.

Izvor: Društvene mreže

S lažnim Porošenkom i lažnim Stoltenbergom Zaev bez dlake na jeziku razgovara o otvorenim pitanjima vezanima za budućnost zemlje, među kojima ima i izrazito provokativnih tema. Tako lažni Porošenko savjetuje Zaevu podmićivanje zastupnika oporbe kako bi glasali za sporazum s Grčkom, što je, tvrdi, prokušana metoda koja je njemu upalila u Ukrajini. Zanimljivo, nedugo nakon toga osam zastupnika oporbenog VMRO-DPMNE-a predomislilo se i glasalo protiv stranačke stege te podržalo Prespanski dogovor s Grčkom.

Još jedan izrazito kontroverzan detalj je sugestija lažnog Porošenka kako bi ruskom patrijarhu Vartolomeju mogao ponuditi 100 tisuća eura, a zauzvrat bi Makedonska pravoslavna crkva, koja nije priznata od Moskve, mogla dobiti autokefalnost. Zaev pristaje na ovu ponudu, tvrdeći kako je to normalno te da će platiti u gotovini.

Zaev se, međutim, najviše politički izložio u razgovoru uoči referenduma, kad je tada aktualnog predsjednika Ivanova opisao kao proruskog, te ocijenio da Rusija snažno radi protiv ambicija Makedonije za ulazak u NATO.

Možda najbizarniji detalj iz razgovora jest trenutak u kojem makedonski premijer ruskim pranksterima pristaje dati broj telefona kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i pomoćnika državnog tajnika u američkom State Departmentu Wesa Mitchella.

Ruski humoristi tvrde da su razgovarali i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, no iz njegovog ureda nije potvrđena autentičnost tog razgovora Izvor: Društvene mreže

Vovan i Lexus ruski su pranksterski dvojac koji je sličnom metodom nasamario i neke druge svjetske političare, kao što su nekadašnji londonski gradonačelnik i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, kojega su nazvali predstavljajući se kao armenski premijer Nikol Pašinjan. Pjevača Eltona Johna pak nazvali su glumeći Vladimira Putina te vodili razgovor na temu gej prava.

Na tiskovnoj konferenciji Zaev je izrazio žaljenje zbog objave razgovora, no ujedno ustvrdio da je žrtva 'dobro organiziranih struktura koje imaju cilj nanijeti štetu strateškim interesima države'. Ova ocjena se u neku ruku poklapa i s ocjenama pojedinih zapadnih medija poput The Guardiana, koji smatra da ova dvojica prankstera rade za Kremlj jer se nikad ne dotiču kontroverznih tema unutar Rusije, odnosno šale na račun domaćih političara. Govoreći o svojim nasamarenim kolegama poput Johnsona, Zaev je ustvrdio tek da je 'u dobrom društvu'.