NIJE IM SVEJEDNO

Ruska vlast u Hersonu potvrdila: Iz sigurnosnih razloga odgodili smo referendum o priključenju Rusiji

05.09.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Dužnosnik kojeg je postavila Rusija u ukrajinskoj hersonskoj oblasti kazao je u ponedjeljak da su planovi o održavanju referenduma o priključenju Rusiji "odgođeni" zbog sigurnosne situacije, objavila je ruska državna agencija TASS.

Kirill Stremousov, zamjenik čelnika vojno-civilne regionalne uprave koju je imenovala Rusija, također je rekao da je vitalni most Antonivskij, koji premošćuje rijeku Dnipro u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon višetjednog ukrajinskog granatiranja.

Od Rusije postavljeni dužnosnici ranije su sugerirali da će referendum o priključenju Rusiji biti održan u rujnu u Hersonu, kao i u susjednoj zaporiškoj oblasti te u samoproglašenoj Doneckoj i Luhanskoj Narodnoj Republici, kako bi koincidirali s lokalnim izborima u Rusiji.

Gotovo cijelu hersonsku oblast zauzele su ruske snage u ožujku, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prijestolnica koju je zauzela ruska vojska od početka invazije 24. veljače.

Posljednjih tjedana ruska kontrola nad Hersonom, koji koriste za prebacivanje snaga s anektiranog Krima, čini se sve nesigurnijom.

Niz ubojstava ruskih dužnosnika u regiji kulminirao je 30. kolovoza ubojstvom Alekseja Kovaljeva, bivšeg zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se pridružio ruskoj upravi u Hersonu.

Ukrajina je prošli tjedan objavila da je pokrenula protuofenzivu s ciljem ponovnog preuzimanja regije nakon što je tjednima granatirala mostove i skladišta streljiva.