dugo očekivan napad

Ukrajinska ofenziva obavijena je velom tajne, a Rusi gomilaju nove snage. Može li američko superoružje okrenuti tijek rata?

03.09.2022 u 07:56

Bionic
Reading

Dugo očekivana protuofenziva na južnoj bojišnici, kojom ukrajinske snage pokušavaju probiti ruske crte oko grada Hersona, obavijena je velom šutnje jer ukrajinsko Operativno zapovjedništvo Jug smatra da svaka vojna operacija u uvjetima hibridnog rata zahtijeva potpunu tajnost kako bi se osigurao uspjeh protunapada. Iako Kijev šuti o dosadašnjim rezultatima poduzetih akcija, zasad je tek poznato to da je Moskva ozbiljno shvatila ukrajinske namjere, o čemu govore izvješća zapadnih obavještajaca koja ukazuju na gomilanje ruskih snaga na tom dijelu bojišta. Tportal donosi pojašnjenje zašto je baš sada Kijev pokrenuo protuofenzivu i kakve su šanse za ukrajinski uspjeh

Premda je Ukrajina pokrenula dugo iščekivanu ofenzivu u nekoliko smjerova oko Hersona, važne luke na Crnom moru na početku estuarija rijeke Dnjepar, Kijev je poprilično škrt u objavljivanju informacija s tog dijela bojišta. Zasad je poznato da su ukrajinske snage na zapadnoj obali Dnjepra granatirale brodove koji se koriste za opskrbu ruskih snaga na tom području te da su američkim raketnim sustavima Himars gađana i tri mosta preko spomenute rijeke, uključujući onaj kod grada Nove Kahovke, gdje se nalazi strateški važna hidrocentrala.

Neovisni vojni analitičari opisuju ukrajinsku akciju kao sporu operaciju usitnjavanja neprijatelja te da je sposobnost ukrajinskih branitelja u probijanju crte južne bojišnice uvelike uvećana zapadnim donacijama opreme, ponajviše američkih višecijevnih raketnih bacača Himars. Dobro upućeni stručnjaci tvrde da bi ti sustavi, s drugim precizno vođenim raketama, mogli omogućiti Ukrajini da napadne iza ruskih crta i gurnuti Moskvu na obrambene položaje. No Pentagon je i dalje oprezan oko predviđanja toga jesu li trenutni vojni kapaciteti Ukrajine dovoljni za postizanje značajnih pobjeda.

  • +9
Borbe u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: Maciek Musialek/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pojedine zapadne agencije navode da su Ukrajinci uspjeli natjerati jednu pukovniju proruskih separatista u bijeg, no takve tvrdnje se još uvijek ne mogu neovisno potvrditi. S druge pak strane Moskva tvrdi da ukrajinske snage imaju velike gubitke, no i takve tvrdnje je nemoguće provjeriti jer Rusija rutinski napuhava razmjere ukrajinskih gubitaka. Zapadne obavještajne službe primijetile su proteklih dana gomilanje ruskih snaga i opreme u Hersonskoj oblasti, potencijalno sugerirajući da je Rusija istodobno pripremala svoju ofenzivu.

Vremenski čimbenik i strah od gubitka potpore

Herson, uz strateško, ima ogromno simboličko značenje kao jedina regionalna prijestolnica koju su uspjele osigurati ruske i proruske snage. Vojni analitičari ističu da Kijev ima realne izglede za uspjeh u pokrenutoj protuofenzivi ako uspije u potpunosti odjeći neprijateljske snage na zapadnoj obali Dnjepra. To bi poremetilo ruske pokušaje da nastave s lažnim referendumom osmišljenim za davanje vjerodostojnosti tvrdnjama Moskve kako stanovnici Hersona i drugih dijelova južne Ukrajine žele biti dio Rusije.

Vojni analitičari ukazuju na to da se Kijev odlučio na protuudar prije nego što stignu jesen i kiše koje će pretvoriti ukrajinsku stepu u žitko i neprohodno blato koje otežava prolaz kopnenim snagama. Uz to, stručnjaci pojašnjavaju da se Kijev odlučio na protuudar upravo sada iz straha da bi europska potpora mogla početi kopnjeti zbog divljanja cijena ruskih energenata.

  • +3
Himars Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Stručnjaci su uvjereni da bi ukrajinski uspjeh u Hersonskoj oblasti prekinuo dugo razdoblje zastoja i uvjerio zapadne saveznike da se isplati nastaviti slati oružje i financirati obranu Ukrajine. Ali isto tako upozoravaju da bi ukrajinski moral za slučaj neuspjeha bio potkopan, a ruski planovi da jug zemlje stave pod potpunu kontrolu bili bi ojačani.

Analitičari koje citira ugledni portal Defense News smatraju da je za ukrajinski uspjeh ključno nastaviti s isporukom Himarsa, ali i uvoditi novine na ratištu, poput balističkih raketa kratkog dometa (ATACMS), koje se također mogu ispaljivati iz Himarsa, ali i iz višecijevnih lansera koje je Kijev ranije dobio od Britanaca i Nijemaca. Stručnjaci ukazuju na to da suvremene inačice ATACMS-a, poput američkog MGM-140, koji se uz Himars može ispaljivati iz sustava M270, imaju domet od 300 kilometara.

Kombinirani napadi kao ključ uspjeha

Riječ je o projektilu teškom 1670 kilograma čija je bojna glava težine 230 kilograma. Projektil ima GPS-om potpomognuto inercijalno navigacijsko vođenje, precizniji je od Himarsa i ima tri puta veći domet od projektila s navođenih višecijevnih raketnih sustava (GMLRS), a koje Ukrajina otprije koristi sa značajnim učinkom.

Ti projektili, slažu se analitičari, omogućili bi dobre rezultate u gađanju ključnih ruskih vojnih ciljeva iza crte bojišnice, osobito dugodometnih instalacija koje projektilima svakodnevno zasipaju ukrajinsku obranu, ali i gradove. Stručnjaci dodaju da bi njima Ukrajinci mogli gađati i vitalnu prometnu infrastrukturu poput mostova sjeverno od Nove Kahovke, željezničke pruge o kojoj ovisi opskrba ruskih snaga, kao i pomorske snage koje drže Crno more u blokadi.

Uz to, Ukrajinci bi se uz pomoć sustava MGM-140 mogli okušati u uništavanju raketnih sustava zemlja-zrak S-300 i S-400, a takvi napadi mogli bi se kombinirati s već dokazanim ukrajinskim taktičkim udarima na ruska skladišta goriva i streljiva pomoću sustava GMLRS. Time bi se otežala ruska logistika, kojoj također prijeti nepovoljna meteorološka komponenta. Valja reći da američka vojska još otprije namjerava 'umiroviti' projektile MGM-141, što svakako ide na ruku Ukrajincima, no prije toga Zapad bi trebao nastaviti s isporukom oružja, bez kojeg Kijev ne može preokrenuti situaciju u svoju korist.