sankcije i neizvjesnost

Ruska revizorska komora ne vjeruje u vladine prognoze, projekcije nisu uključile neke od glavnih rizika

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 17.10.2022 16:18
  • Objavljeno 17.10.2022 u 16:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Ruska revizorska komora izrazila je u ponedjeljak sumnju u vladine proračunske projekcije za razdoblje od 2023. do 2025. godine, upozoravajući da bi sankcije i neizvjesnost mogli prigušiti potražnju i zaduživanje građana

Vladin prijedlog saveznog proračuna temelji se na prognozi ministarstva gospodarstva za trogodišnje razdoblje koja predviđa da će gospodarski oporavak ubrzati u 2023., poduprt snažnijom osobnom potrošnjom.

U 2024. BDP, industrijska proizvodnja i još neki pokazatelji trebali bi iskazati pozitivne vrijednosti, prognozira ministarstvo.

Revizorska komora istaknula je pak da projekcije nisu uključile neke od glavnih rizika, poput moguće recesije u razvijenim gospodarstvima i strožih sankcija Rusiji zbog njezinih postupaka u Ukrajini, pokazuju dokumenti komore, objavljeni u ponedjeljak.

Revizori procjenjuju da bi porezni prihod u razdoblju od 2023. do 2025. mogao biti manji za dva bilijuna rubalja (32,36 milijardi dolara), prvenstveno zbog manjih prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

“U uvjetima velike neizvjesnosti građani bi mogli biti suzdržaniji u korištenju kredita i ušteđevine za potrošnju no što su, primjerice, bili u 2020., tijekom pandemije”, ocijenili su u Komori.

  • +10
  • +7

Rat u Ukrajini

Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

U prognozi se također ne navodi jesu li u izračun uključeni planovi EU-a o uvođenju naftnog embarga Rusiji, a pretpostavka da će tečaj rublje ostati uglavnom stabilan rezultirala je pretjerano optimističnom procjenom proračunskih prihoda od vanjske trgovine, mišljenja su u Komori.

Dodaju i da možda neće biti izvedivi planovi ministarstva financija da se u iduće tri godine na domaćem tržištu zaduži za 9,33 bilijuna rubalja, uključujući 2,51 bilijun rubalja u 2023. godini.

Na čelu s bivšim ministrom financija Aleksejem Kudrinom, revizorska komora državna je institucija koja prati koliko se proračunskog novca troši i kako učinkovito, podsjeća Reuters.