'granatiran donjeck'

Šef Energoatoma: Rusi oštetili dio nuklearke Zaporižje; mučit će osoblje ako ne potpišu ugovore o radu

16.10.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Separatisti u istočnoj Ukrajini koje podupire Rusija priopćili su u nedjelju da je ukrajinska vojska granatirala grad Donjeck. Istovremeno, oglasio se šef Energoatoma o situaciji u nukearki Zaporižje

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS gradonačelnik Aleksej Kulemzin rekao je da je upravna zgrada teško oštećena, prozori razbijeni, a automobili u plamenu.

"Čudom, nitko nije poginuo", prenosi agencija njegove riječi. Informacija se ne može neovisno provjeriti.

Industrijski grad Donjeck pod kontrolom je proruskih separatista od 2014.

Jedan civil je poginuo, četvero je ranjeno, rečeno je.

Snage koje podržava Moskva okrivljuju ukrajinsku vojsku za 40 napada unutar 24 sata na ciljeve u "Narodnoj Republici Donecku" koju je priznala Rusija.

Situacija u nuklearnoj elektrani u Zaporižji koju su zauzele ruske snage pogoršava se iz tjedna u tjedan, prema čelniku ukrajinskih nuklearnih vlasti.

"Ruski okupatori oštetili su upravnu zgradu, centar obuke i dio nuklearne elektrane", rekao je Petro Kotin, šef Energoatoma, za njemačku javnu televiziju ZDF.

  • +3
Napad na Zaporižju Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

"Trenutno pokušavaju pritiskom postići da osoblje potpiše ugovore o radu s Rusijom", rekao je Kotin. "Pred osobljem je izbor - ili će potpisati ili će ih tući i mučiti", rekao je.

U posredničkoj diplomaciji direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nastoji uspostaviti sigurnu zonu oko nuklearne elektrane gdje ne bi bilo borbi.