izvješće

Rusija utjecala na škotski referendum, možda i na glasanje o Brexitu

21.07.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Rusija se umiješala u škotski referendum o neovisnosti 2014., a britanska vlada nije tražila temeljitiju istragu o mogućem utjecaju Kremlja na glasovanje o Brexitu, navodi se u izvješću britanskog parlamentarnog odbora objavljenom u utorak

'Postoje uvjerljive potvrde otvorenih izvora koje sugeriraju da je Rusija pokrenula kampanju kako bi utjecala na škotski referendum o neovisnosti 2014. godine', navodi se u izvješću obavještajnog i sigurnosnog odbora britanskog parlamenta, koje je dovršeno u ožujku 2019. ali je tek danas objavljeno.

U izvješću se dodaje da također postoje indicije otvorenih izvora da je Rusija pokušala utjecati na kampanju o Brexitu, ali da britanska vlada nije tražila snažnije dokaze o ruskom miješanju. Izvješće opisuje Rusiju kao neprijateljsku silu koja predstavlja znatnu prijetnju Velikoj Britaniji i Zapadu na nizu frontova, od špijunaže i kibernetičkih ratova, do miješanja u izborne procese i pranja novca.

'Čini se da Rusija smatra Veliku Britaniju jednom od svojih najviših zapadnih obavještajnih meta', dodaje se u izvješću.

Britanska vlada odbacila je u utorak poziv parlamentarnog odbora da se pokrene temeljita istraga, ustvrdivši da nije bilo dokaza o uspješnom ruskom miješanju o referendum o Brexitu. 'Nismo vidjeli nikakvih dokaza o uspješnom miješanju u EU referendum. Retrospektivna istraga EU referenduma nije potrebna', stoji u vladinom odgovoru na izvješće.

Izvješće parlamentarnog odbora, koje je objavljeno na zviždačkoj web stranici Guido Fawkes, navodi da vlada nije željela dublje istražiti rusku ulogu u referendumu.

Kremlj je više puta rekao da se nikada nije miješao u izborne procese bilo koje zemlje, a zapadne optužbe u tome smislu proglašavao je antiruskom histerijom u Velikoj Britaniji i SAD-u.