GRANIČNA KONTROLA

Britanija će potrošiti 700 milijuna funti na svoje granice poslije brexita

12.07.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Velika Britanija planira do kraja ove godine potrošiti 705 milijuna funti za stvaranje granične kontrole nakon brexita, rekla je vlada u nedjelju

Vlada će uložiti u novu infrastrukturu, carinsku tehnologiju i poslove "kako bi se pobrinula da granice budu spremne za punu neovisnost", rekao je britanski ministar za brexit Michael Gove, prenosi Telegraph.

Gove je rekao da će novac "osigurati da granice Velike Britanije budu spremne kad zemlja preuzme kontrolu 1. siječnja 2021. godine", dodavši da je brexit bio "nešto poput preseljenja".

Britanija je formalno napustila uniju 31. siječnja, nakon što je na referendumu 2016. godine za to glasala tanka većina.

Malo se toga promijenilo tijekom planiranih prijelaznih 11 mjeseci za koje su Gove i Johnson rekli da se neće produžavati unatoč manjku napretka u pregovorima koje je zasjenila kriza koronavirusa.

Gove je u nedjelju inzistirao da se vlada nije bojala napustiti Europsku uniju bez sporazuma o budućoj trgovini.

"U intenzivnim smo pregovorima, naravno, kako bismo postigli najbolje moguće trgovinske uvjete sa svojim susjedima u EU, no nećemo se povući kad su u pitanju najvažniji principi za koje je zemlja glasovala kad smo odlučili napustiti uniju", napisao je.

"Koja god bila priroda naše trgovinske veze s EU, nalazit ćemo se izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije - a to znači da će biti nužne pripreme za nove izvozne sporazume i nove granične procese, što god da pregovori donesu", rekao je Gove.