pet terminala

Rusija izvozi pšenicu iz crnomorskih luka, plovidba Azovskim morem i dalje ograničena

14.03.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Rusija je ponovo počela izvoziti pšenicu iz svojih crnomorskih luka, dok je plovidba Azovskim morem i dalje ograničena, rekli su u ponedjeljak analitičari savjetodavne tvrtke IKAR. "Izvozi se iz svih pet terminala (za izvoz žitarica) na Crnom moru", stoji u IKAR-ovom priopćenju.

Cijene ruske pšenice i dalje su iznimno nestabilne, priopćio je IKAR. Prošlog petka tona pšenice srednje kvalitete, s udjelom proteina od 12,5 posto, franko utovareno na brod (FOB) u crnomorskim lukama stajala je 415 dolara.

Konzultantska kuća Sovecon priopćila je da je u ruskim terminalima na Crnom moru prošlog tjedna utovareno 400.000 tona pšenice i da brodovi ulaze i izlaze iz tamošnjih luka.

Puna plovidba Azovskim morem još nije obnovljena, ali neka plovila počinju prolaziti kroz Kerčka vrata do Crnog mora, dodaju.

Na domaćem tržištu ruski poljoprivrednici počeli su istodobno odbijati već potpisane ugovore zbog velike potražnje izvoznika i domaćih kupaca, izvijestio je Sovecon.

Nedavna odluka Rusije o obustavi izvoza žitarica u neke zemlje iz sastava nekadašnjeg Sovjetskog Saveza još nije potvrđena, ali sudionici na tržištu već izvještavaju o neslužbenim ograničenjima izvoza žitarica željeznicom iz Sibira u Kazahstan, dodaje Sovecon.

Ukrajinski je pak izvoz žitarica trenutno spor i oslanja se na željeznički prijevoz, s maksimalnim prometom od oko 20.000 tona žitarica dnevno, prema Soveconu.

Ruski izvoz pšenice gotovo je prepolovljen od početka aktualne sezone u srpnju prošle godine zbog slabijeg uroda i izvozne carine od 86,3 dolara po toni u razdoblju od 16. do 22. ožujka.

Ovog tjedna očekuje se zahlađenje u nekoliko ruskih regija koje proizvode ozimu pšenicu, no zasijane površine zaštitit će debeli snježni pokrivač, procjenjuju u Soveconu.