ZABRINUTI MEDVEDEV

Rusija strahuje od arapskog scenarija

22.02.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak da stanje na Bliskom istoku i u arapskom svijetu, koji su zahvaćeni masovnim prosvjedima protiv vlasti, može izazvati raspad gusto naseljenih država i dolazak ekstremista na vlast, što je scenarij koji se pripremao i za Rusiju, ali nije prošao i 'neće proći', javljaju ruski mediji

'Takav scenarij oni su ranije pripremali za nas i... oni to pokušavaju sada učiniti. U svakom slučaju, taj scenarij neće proći', rekao je Medvedev na sjednici Nacionalnog protuterorističkog odbora u Vladikavkazu, glavnom gradu ruske republike Sjeverne Osetije.

Govoreći o stanju na Bliskom istoku i u arapskim zemljama rekao je da je ondje situacija krajnje teška te da je moguć raspad velikih gusto naseljenih država 'na male dijelove'.

'Te države nisu jednostavne i vjerojatno će se događaji zakomplicirati, moguć je dolazak fanatika na vlast, a to bi značilo desetljeća sukoba i širenje ekstremizma', kazao je ruski predsjednik.

Po njegovim riječima, događaji na Bliskom istoku 'izravno će utjecati' na situaciju u Rusiji. Kako je dalje rekao, za rješenje problema ekstremizma i terorizma u Rusiji potreban je pristup koji će uključivati razvoj regija, socijalnih programa i stvaranje novih radnih mjesta.

Medvedev je istaknuo da će se nastaviti nanošenje udara teroristima, ne samo kao znak odmazde, već i u okviru borbe protiv tog zla.

'Treba ih predavati sudu, a ako se suprotstavljaju, nemilosrdno uništavati', kazao je ruski predsjednik, podsjetivši da su prošle godine ubijena 332 pobunjenika, od kojih 40 pobunjeničkih čelnika, a da je više od 600 pripadnika ilegalnih oružanih formacija uhićeno.