NEKA NE DIRA KAVKAZ

Rusija se nada boljim odnosima s Obamom

16.01.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u petak je izrazio nadu u bolje odnose s novim američkim predsjednikom kojemu prioritet neće biti ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO, a zbog krize u Gazi pozvao je Iran i Siriju da podrže egipatski mirovni plan, javljaju agencije

Rusija i Sjedinjene Države trebaju donijeti program koji ih ujedinjuje, a ne razdvaja, ocijenio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije.

Izabrani predsjednik Barack Obama morat će se već prvih dana u Bijeloj kući posvetiti problemu globalne financijske krize i to će mu biti prioritet pred širenjem geopolitičkog utjecaja svoje zemlje, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ministar vanjskih poslova nada se boljim odnosima s Washingtonom i vjeruje da Rusija i SAD mogu blisko surađivati, prenosi agencija AP.

Reuters ističe Lavrovljeve izjave o krizi u Gazi, koja se može riješiti prihvaćanjem egipatskog prijedloga.

'Egipatska inicijativa ... za nas je optimalna i vjerujemo, valja uložiti sve napore i podržati je (...) i zato 'pozivamo predstavnike Hamasa i one države koje imaju utjecaj na Hamas', rekao je Lavrov, a zatim ih i imenovao, 'ponajprije, to su Iran i Sirija'.

Egipatski plan predviđa osiguranje egipatske granice s Gazom, preko koje se, kako tvrdi Izrael, krijumčari oružje u Gazu. Prijedlog sadrži i ukidanje blokade Gaze.

Izrael je dao naslutiti da je trotjedna ofenziva u Gazi, u kojoj je ubijeno 1.100 Palestinaca, u petak možda ušla u 'završni čin', nakon što je Hamas predložio primirje.
Rusija ima dobre veze s Iranom i Sirijom, a službene kontakte s Hamasom, pokretom što ga Zapad, predvođen Washingtonom, svrstava u terorističke organizacije.