siloviti napad

Rusija projektilima zasula energetska postrojenja diljem Ukrajine; nema struje, negdje i vode

16.12.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Rusija je u petak s desecima projektila zasula energetska postrojenja diljem Ukrajine, neka područja su ostala bez električne energije, a Kijev je primoran uvesti izvanredno isključenje električne mreže

Najnoviji u nizu raketnih napada od listopada izveden je s ciljem uništenja ključne infrastrukture, a zbog siline napada stanovnici su morali pronaći spas u skloništima.

U granatiranju je u gradu Krivij Rihu, u središnjem dijelu zemlje, poginulo dvoje ljudi, a jedna je osoba poginula u južnoj oblasti Herson.

Poltava i dio Kijeva su bez struje, a ključna infrastruktura je oštećena u istočnoj oblasti Harkiva, Odese i Vinice.

Kijev su potresle tri eksplozije zbog čega ima i prekida u opskrbi vodom, a ukrajinski operater željeznica je priopćio da je više linija ostalo bez pogona.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, rekao je da su izvanredna isključena struje uvedena diljem zemlje kako bi se popravila šteta nanesena energetskim postrojenjima.

  • +19
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Dva i pol sata nakon zračne uzbune, regionalne vlasti Kijeva su stanovnicima poručile da i dalje ostanu u skloništima.

"Napad još traje. Ostanite u skloništima, na sigurnom", rekao je regionalni guverner Oleksej Kuleba.

Ukrajina tvrdi da su ruski napadi upereni protiv civila, da izazovu što veći jad te predstavljaju ratni zločin. Ruska strana tvrdi da su napadi na temeljnu infrastrukturu vojno opravdani.