upozorenje unicef-a

Sedam milijuna djece u Ukrajini ugroženo uništavanjem energetskog sektora

14.12.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu nose sve veće rizike za "gotovo svu djecu u Ukrajini odnosno njih gotovo sedam milijuna" u trenutku kada zimske temperature nastavljaju padati, upozorio je u srijedu UNICEF

Bez stabilne opskrbe strujom, vodom i grijanjem, "djeca su ne samo suočena s ekstremnom hladnoćom - zimske temperature mogu pasti ispod 20 stupnjeva Celzijevih ispod ništice - nego se ne mogu niti školovati putem interneta što je jedini način školovanja za mnoge od njih jer je toliko škola oštećeno ili uništeno", navodi se u priopćenju UNICEF-a.

Uz to, zdravstvene ustanove ne mogu pružati osnovne usluge, a oštećeni sustavi opskrbe vodom povećavaju već ionako jako visoke rizike obolijevanja od upale pluća, gripe, bolesti od zagađene vode i covida-19, dodaje se.

"Osim neposredne prijetnje izazvane hladnoćom, djeca ne mogu ni učiti niti biti povezana s prijateljima i obitelji, što može biti visoka prijetnja za njihovo fizičko i mentalno zdravlje", istaknula je glavna direktorica UNICEF-a Catherine Russell, po priopćenju.

Rusija od početka listopada izvodi masivne napade na ukrajinsku infrastrukturu, osobito energetsku.

  • +17
Zima u Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Do sada je uništeno 40 posto ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju energije unatoč naporima da ih se popravi. Energetski sustav može pokriti samo 70 posto potražnje, po UN-ovu uredu za koordinaciju humanitarnih pisanja (OCHA).

UNICEF ističe da mu u ovome trenutku treba 1,1 milijarda američkih dolara za 9,4 milijuna ljudi u Ukrajini uključujući četiri milijuna djece kako bi im se osigurala zdravstvena skrb, hrana i voda, higijena te socijalna i druga zaštita.