veliki grad na jugu

Dvije osobe poginule u ruskom napadu na Herson

15.12.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Dvije osobe su poginule u ruskom raketiranju središta Hersona, velikog grada na jugu koji je Kijev oslobodio u studenom, u četvrtak dopodne, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika

"Neprijatelj je ponovno gađao središte grada, sto metara od zgrade oblasne uprave" koju je raketirao dan ranije, napisao je na Telegramu zamjenik predsjednika ukrajinske predsjedničke administracije Kirilo Timošenko, izvijestivši o "dvoje mrtvih".

Rusi redovito gađaju Herson otkad su ga Ukrajinci oslobodili prije mjesec dana.

U četvrtak je grad raketiran tri puta, pišu ukrajinska glasila. U napadu na zgradu oblasne uprave u srijedu šest osoba je ranjeno, objavilo je oblasno državno odvjetništvo.

U srijedu je u čitavoj Hersonskoj oblasti poginulo troje i ranjeno 13 civila, rekao je Timošenko u odvojenoj poruci na Telegramu. Među žrtvama je osmogodišnjak koji je podlegao ranama, dodao je oblasni vojni glasnogovornik Dmitro Pletenčuk.

Zbog gotovo svakodnevnih napada i veoma teških životnih uvjeta, vlasti pozivaju stanovnike da se evakuiraju na sigurnija područja, rekao je lokalni čelnik Jurij Soboljevski, prenosi javna televizija Suspiljne.

Po njegovim riječima, stotine ljudi svakodnevno napuštaju Herson.

  • +9
Herson, Ukrajina Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Ukupno oko 11.000 stanovnika napustilo je Herson pošto su ukrajinske vlasti nakon oslobađanja grada pozvale sve koji to žele da se evakuiraju, ocijenila je pak u priopćenju potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ruske vlasti su zauzele Herson, koji je tada imao gotovo 300.000 stanovnika, i gotovo čitavu istoimenu oblast na početku invazije na Ukrajinu koja je počela krajem veljače.

Kada su ukrajinske snage oslobodile grad Rusi su se povukli na lijevu obalu rijeke Dnjepra.

Prije povlačenja Rusi su uništili osnovnu javnu infrastrukturu u gradu, rekle su mjesne vlasti.