oporbeni aktivisti

Rusija pritvorila dvojicu saveznika oporbenog vođe Navaljnoga

28.12.2021 u 11:22

Bionic
Reading

Rusija je pritvorila dvojicu saveznika zatvorenoga kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekao je u utorak istaknuti oporbeni aktivist dodajući da bi mogli biti optuženi za ekstremizam za što su moguće dugotrajne zatvorske kazne

Ruske vlasti proteklih su se mjeseci obračunale sa skupinom povezanom s Navalnjim (45), koji je poznat kao najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni služi dvije i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetnog otpusta u vezi sa slučajem prijevare za koji kaže da je politički motiviran.

U lipnju je ruski sud presudio da je njegova antikorupcijska zaklada 'ekstremistička'.

Nakon što su se njegovi saveznici ponovno okupili oko nove mreže organizacija osnovanih za ruske parlamentarne izbore u rujnu, vlasti su počele istraživati ​​sudionike kampanje na temelju istih optužbi za ekstremizam.

Državni istražitelji u utorak su pritvorili bivše čelnike pokrajinskih izbornih stožera u sibirskim gradovima Tomsku i Irkutsku na ispitivanje, napisao je Leonid Volkov, saveznik Navaljnog koji živi u egzilu, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Volkov je rekao da je pokušao uvjeriti oba aktivista, Kseniju Fadejevu i Zahara Sarapulova, da napuste Rusiju, kao što su on i mnogi drugi disidenti učinili, ali su oni odbili.

Navaljni je prošle godine prebačen u Njemačku na liječenje nakon trovanja u Sibiru vojnim nervnim otrovom novičokom, kako su zapadni stručnjaci zaključili, .

Ruska vlada je opovrgnula da stoji iza trovanja i odbacila nalaze stručnjaka - što je potaknulo novi val sankcija Rusiji - i optužila Zapad za klevetničku kampanju protiv nje.