kritičar kremlja

Uklonjena aplikacija Alekseja Navaljnog za koga Rusi da glasaju na izborima; optužbe svalio na Apple i Google

23.09.2021 u 21:11

Bionic
Reading

Čelnik ruske oporbe Aleksej Navaljni koji je u zatvoru, optužio je u četvrtak Apple i Google da su u dosluhu s Kremljem, pošto su dvije velike internetske kompanije na zahtjev ruskih vlasti uklonile njegovu aplikaciju za ruske parlamentarne izbore

"Na ovim izborima nije me toliko iznenadio Putin namještanjem rezultata, već to kako je svemoćni Big Tech poslušno postao njegov pomagač", napisao je Navaljni u poruci koju je njegov tim objavio na Instagramu.

"Na velikim zaslonima nam poručuju da žele 'napraviti od svijeta bolje mjesto', a zapravo su lašci i licemjeri", dodao je Navaljni, smjerajući otvoreno na Google, Apple i Telegram.

Google i Apple su u petak pod pritiskom Moskve uklonili iz svojih trgovina u Rusiji aplikaciju tima Alekseja Navaljnog preko koje je on poručivao za koje se oporbene kandidate može glasati na izborima organiziranim od 17. do 19. rujna da bi se pomrsili računi Vladimiru Putinu.

Google je usto blokirao dvije videosnimke na Youtubeu, kojega je vlasnik, preko kojega su pristaše ruskog oporbenjaka objavljivali te upute.

I aplikacija Telegram za razmjenu šifriranih poruka, veoma popularna u Rusiji, uklonila je te upute 18. rujna na zahtjev ruske agencije za nadzor telekomunikacija.

Izvori s kojima je AFP stupio u vezu rekli su da su vlasti prijetile da će uhititi zaposlenike Googlea i Applea u Rusiji.

Ruska oporba je osudila sveobuhvatnu prijevaru na ovim izborima na kojima je stranka na vlasti osvojila dvotrećinsku većinu izbacivši iz utrke kritičare Vladimira Putina.