SITUACIJA SE NORMALIZIRA

Rusija nastavila s isporukom plina

06.01.2009 u 12:28

Bionic
Reading

Rusija je tijekom prijepodneva ponovno uspostavila isporuku prirodnog plina Hrvatskoj, tvrde visoki izvori u Vladi, a prenosi HRT.

Rusi nam prema posljednjim informacijama isporučuju 20 posto od ugovorene količine prirodnog plina. Nakon što je jučer od 18 sati Hrvatskoj smanjena isporuka prirodnog plina iz Rusije za 18 posto od ukupno ugovorene količine, jutros je od 4,30 sati Hrvatskoj u potpunosti prekinuta isporuka prirodnog plina iz Rusije, priopćeno je iz INA-e.

Budući da se domaćom proizvodnjom prirodnog plina te količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu zadovoljiti cjelokupne potrebe, nužna su smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinim kategorijama kupaca na hrvatskom tržištu sukladno propisanom redoslijedu u Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom donesenoj od strane Vlade RH, navodi se u priopćenju.

To znači da je smanjena isporuka prirodnog plina velikim industrijskim potrošačima odnosno HEP-u na razinu od 12.000 metara prostornih na sat, te ostalim kupcima izravno priključenim na transportni sustav na količinu minimalno potrebnu za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja.

"Iako i dalje prioritet u opskrbi na hrvatskom tržištu imaju domaćinstva, bolnice, dječji vrtići, škole i slične ustanove, zbog iznimno ozbiljne situacije pozivamo i ove potrošače na maksimalno racionalnu potrošnju", priopćuje INA.Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH priopćilo je jutros da su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača.

Objašnavajući novonastale okolnosti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH podsjeća kako je jučer u 18 sati Plinacro dobio obavijest od OMV-a (austrijski operator plinskog transportnog sustava) i Geoplina (slovenski operator plinskog transportnog sustava) o smanjenju isporuke plina iz Rusije za 18 posto (25 000 metara prostornih po satu). To nije znatno utjecalo na stabilnost plinskog sustava Republike Hrvatske zahvaljujući raspoloživoj količini plina u podzemnom skladištu plina Okoli, iz kojeg je u svrhu uravnoteženja sustava preuzimana tehnički maksimalna količina plina. Tako je tijekom noći zabilježen uobičajen porast tlaka u transportnom sustavu, navodi se.

Međutim, jutros u 3 sata Plinacro je dobio obavijest OMV-a o smanjenu isporuke plina iz Rusije za 56 posto, koja je trebala stupiti na snagu u 4 sata.

No, u 4 sata Geoplin telefonski obaviještava Plinacrov NDC (Nacionalni dispečerski centar) o trenutnoj potpunoj obustavi isporuke plina iz Rusije, što nastupa u 4,15 sati.

Odmah po nastanku navedenih okolnosti, u koordinaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Plinacroa i INA-e započelo je provođenje nužnih mjera za osiguranje nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, i ostale ustanove od posebnog javnog značaja) i održavanje potrebnih uvjeta u transportnom sustavu.

U sklopu spomenutih mjera izdan je nalog HEP Proizvodnji d.o.o. i industrijskim potrošačima direktno spojenim na plinski transportni sustav, da smanje potrošnju plina na tehnološki minimum (količine plina potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja).

Uz poziv građanima da, s obzirom na aktualnu situaciju, racionalno koriste sve raspoložive energente, u priopćenju se navodi kako Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s hrvatskim operatorom plinskog transportnog sustava Plinacrom dnevno prati stanje opskrbe tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

Također ističe kako se iz domaćih plinskih polja dnevno u transportni sustav Hrvatske isporučuje oko 4,8 milijuna metara prostornih, a iz Rusije u normalnim okolnostima oko 3,1 milijuna metara prostornih prirodnog plina

Proteklih dana je zabilježena maksimalna dnevna potrošnja plina nešto viša od 12 milijuna, a razlika od oko 4 milijuna metara prostornih nadoknađivana je iz podzemnog skladišta plina Okoli.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva o svim će daljnjim aktivnostima vezanim za isporuku prirodnog plina pravodobno izvijestiti javnost, navodi u priopćenju savjetnik ministra i glasnogovornik Tomislav Mazal