osiguranje granica

Baltičke zemlje će se od Rusije i Bjelorusije braniti uz pomoć stotina bunkera

19.01.2024 u 22:33

Bionic
Reading

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva žele od mogućih napada osigurati svoje granice prema Rusiji i Bjelorusiji i to uz pomoć stotina bunkera, rekli su ministri obrane tih zemalja u petak

Ministri su potpisali sporazum u Rigi prema kojem će Estonija, Latvija i Litva izgraditi obrambena postrojenja u idućim godinama kako bi odvratili i, ako je potrebno, obranili se od vojnih prijetnji, reklo je estonsko ministarstvo obrane.

"Rat Rusije u Ukrajini pokazao je da su, osim opreme, streljiva i vojnika, potrebna i obrambena postrojenja na granici kako bi se obranila Estonija od prvog metra", rekao je estonski ministar obrane Hanno Pevkur. On je naglasio da je svrha obrambenih postrojenja "spriječiti vojni sukob u regiji".

"Poduzimamo ovaj korak kako bi se stanovnici Estonije osjećali sigurno, a ako bi se pojavio najmanji rizik, bili bismo spremni na različite scenarije", dodao je Pevkur. Prema medijskim izvještajima, izgradnja objekata trebala bi početi 2025. godine. Za to je inicijalno predviđeno oko 55 milijuna eura. Bit će stvoren sustav bunkera i opskrbnih linija.