NUKLEARNO RAZORUŽANJE

Rusija i SAD nadomak dogovora o START-u

18.03.2010 u 22:39

Bionic
Reading

Rusija i SAD su nadomak konačnog dogovora o novom sporazumu o nuklearnom razoružanju START, izjavili su u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

'Blizu smo dogovora i nadamo se da će pregovarači ubrzo objaviti kraj svog posla', kazao je Lavrov, a prenosi AFP. Po njegovim riječima, sada se treba dogovoriti što će se predložiti predsjednicima država, uključujući i datum i mjesto za potpis dokumenta.

Clinton je kazala da je napredak o novom START-u 'ogroman' te da rezultati posljednjeg kruga pregovora daju naslutiti da će ubrzo doći do konačnog dogovora.

Ruski i američki pregovarači u zadnjih šest mjeseci redovito se sastaju u Ženevi radi izrade novog dokumenta, koji će zamijeniti START 1 kome je mandat istekao 2009. godine, temelja za 'oživljavanje' veza dvaju bivših neprijatelja iz doba hladnoga rata, za koje se zauzimaju predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev nakon godina 'hladnog mira' za mandata Georgea W. Busha.

Clinton nije, međutim, propustila izraziti nezadovoljstvo odlukom Rusije da će sredinom 2010. pokrenuti prvi reaktor nuklearne elektrane u iranskom Bušeru, ocijenivši takvu odluku 'preuranjenom'.

Lavrov je uzvratio da je Bušer ključan za održavanje nazočnosti UN-ove Agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu. Sama gradnja elektrane službeno je završena u veljači, ali prije početka rada potrebno je tehničko ispitivanje opreme.

Reuters podsjeća da je gradnju elektrane u Bušeru pokrenula njemačka tvrtka Siemens prije Revolucije 1979. godine. Gradnja je zatim obustavljena nakon početka rata Irana i Irak 1980. Rusija je nastavila projekt 1994. godine.

Svrha dvodnevnog posjeta američke državne tajnice Rusiji službeno je sjednica koju će u petak u Moskvi održati Kvartet za Bliski istok (EU, Rusija, UN i SAD), simbol međunarodne potpore izraelsko-palestinskom mirovnom procesu koji se napokon obnovio.