STRATEŠKO NAORUŽANJE

Rusija će poštovati sporazum START sa SAD-om

06.05.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Rusija će poštovati sporazum sa SAD-om iz 2010. godine o smanjenju strateškog naoružanja usprkos razmimoilaženju oko krize u Ukrajini, izjavio je u utorak zamjenik ruskog premijera Sergej Rjabkov

Potpisivanje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) 2010. u okviru općeg poboljšanja bilateralnih odnosa s Moskvom u Washingtonu je ocijenjeno kao jedan od većih uspjeha predsjednika Baracka Obame.

No, odnosi između Rusije i SAD-a su od tada zahladili zbog rata u Siriji, zbog čega su se obje strane povukle iz raznih foruma za suradnju, a sada su zbog krize u Ukrajini na najnižoj točki od Hladnog rata. U ožujku su ruski mediji prenijeli izvor iz ministarstva obrane da se razmišlja o suspenziji inspekcija na terenu, kako je predviđeno sporazumom. Rjabkov je, međutim, za RIA Novosti izjavio da 'danas nema razloga za neispunjavanje odredbi sporazuma'.

U posljednjoj inačici sporazuma, koji je prvi put potpisan 1991., SAD i Rusija su se obvezale da će ograničiti razmještanje strateških nuklearnih bojevih glava na 1.550 svaka i ograničiti do 2018. broj strateških nuklearnih lansera na 800.

Prema sporazumu, svaka zemlja u jednoj godini može izvršiti 18 inspekcija u drugoj zemlji.