institut za rat

'Rusifikacija' se Moskvi obila o glavu, meta su postale manjine u samoj Rusiji

13.04.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Ruska kampanja 'rusifikacije' Ukrajine, Moskvi se, po svemu sudeći, obila u glavu, te se kampanja počela širiti i po samoj Rusiji gdje raspiruje i osnažava nacionalističke glasove i ideologije, javlja Institut za rat

Rusija je uključena u kampanju namjerne 'rusifikacije' unutar Ukrajine s ciljem uništenja ukrajinskog identiteta kroz mnoštvo vojnih, društvenih, ekonomskih, pravnih, birokratskih i administrativnihmjera. Ideologije koje podupiru ovakvu 'rusifikacije' također čine retoričku okosnicu i odražavaju militarizam s nepokolebljivim ruskim nacionalizmom i intenzivnom ksenofobijom koja je usmjerena kako na Ukrajinu i ukrajinski identitet, tako i na manjine unutar same Rusije.

Institut za rat navodi kako se domaće posljedice 'rusifikacije' vide i u komentarima ruskih vlasti i istaknutih ruskih blogera na etničke manjine u Rusiji. Nekoliko ruskih blogera i komentatora objavilo je svoje reakcije na nedavnu vijest o ubojstvu 17-godišnjeg ruskog studenta od strane skupine tadžikistanskih migranata u Čeljabinsku i iskoristilo tu priču kako bi kritiziralo srednjoazijske migrante i zajednice etničkih manjina zbog neuspjeha integracije u rusko društvo.

Tako je voditelj ruskog istražnog odbora Alexander Bastrikin optužio migrante za destabilizaciju Rusije uvozom terorizma i ekstremističkih ideologija te je naglasio ulogu migracijske politike u osiguravanju javnog reda.

Bivši ruski časnik i gorljivi nacionalist Igor Girkin optužio je vlasti Republike Tuva da vraćaju autohtona tuvanska imena u 104 administrativno-teritorijalne jedinice, što je jedan bloger osudio kao 'nepotrebno pomicanje granica' tijekom rata.

Na društvenim mrežama pojavila se i snimka ruskih muškaraca koji navodno pozdravljaju nacističkim pozdravom i prolaze pored administrativnih zgrada u Ufi, u Baškortostanu, uzvikujući 'Rusija je za Ruse.'

  • +4
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir ASTAPKOVICH / AFP

Sve to, navodi Institut za rat, govori da će ovakvi incidenti vjerojatno eskalirati kako se rat bude nastavljao i nadživjeti će rusku invaziju na Ukrajinu, prožimajući ruski domaći prostor godinama koje dolaze.

Sve to, naravno, stvara i dodatan pritisak na te manjinske zajednice u samoj Rusiji. Bastrikin je ranije pozvao vojne vlasti da posebno regrutiraju migrante iz srednje Azije i Kavkaza koji su dobili rusko državljanstvo jer ti migranti imaju 'ustavnu obvezu zaštititi zemlju koja ih je primila.' Ruski dužnosnici u migrantskom centru Saharovo u Moskvi navodno zahtijevaju od zaposlenika centra da migrantima ponude ugovore za vojnu službu.