klasa lada

Rusi za napade na Ukrajinu spremaju novu podmornicu, evo što sve znamo o njoj

10.02.2024 u 18:39

Bionic
Reading

Ruska ratna mornarica dobila je ovih dana svoju prvu serijski proizvedenu podmornicu na konvencionalni pogon klase Lada. Riječ je o plovilu nazvanom Kronstadt, za koje zapadni analitičari vjeruju da ima ugrađene pogonske litij-ionske baterije, što bi moglo značiti da bi moglo imati ekstremnu izdržljivost pod vodom s vrlo tihim radom za dizel-električni brod. Donosimo više o podmornicama klase Lada, koje bi trebale zamijeniti one iz već zastarjele klase Kilo, a u sklopu Crnomorske flote redovito sudjeluju u napadima na Ukrajinu

Zvezda, medijska mreža ruskog ministarstva obrane, izvijestila je prošlog tjedna o uvrštavanju Kronstadta u 161. podmorničku diviziju Sjeverne flote. Na ceremoniji, za koju portal The War Zone navodi da je vjerojatno održana u pomorskoj bazi Poljarni kod Murmanska, zastavu ruske ratne mornarice s Andrijinim križem uručio je zapovjedniku nove podmornice njen zapovjednik, admiral Nikolaj Jevmenov.

Izgrađen u brodogradilištu ruskog Admiraliteta u Sankt Peterburgu, Kronstadt je dugačak 60,9 metara i ima istisninu od 2700 tona. Njegovo naoružanje uključuje krstareće rakete Kalibr za napade na kopnene ciljeve, a one se intenzivno koriste u ratu u Ukrajini. Ruske podmornice u Crnom moru lansiraju Kalibr iz šest torpednih cijevi od 53 centimetra, a mogu se napuniti torpedima ili minama.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da Kronstadt ima dubinu ronjenja veću od 300 metara i sposobnost relativno dugog djelovanja ispod površine, bez potrebe za izranjanjem radi punjenja baterija. Ostale značajke uključuju opsežnu automatizaciju većine sustava, što rezultira posadom od samo 35 časnika i mornara.

  • +4
Podmornica klase Lada Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Vitalij V. Kuzmin

Težak put do nove klase

Nakon poduljeg razdoblja, u kojem je njezina podmornička flota iz doba Hladnog rata čekala bolje dane, ruskoj je mornarici u posljednjih desetak godina stavljeno na raspolaganje više novijih plovila, što je dovelo do porasta podvodnih operacija, posebice u Atlantskom oceanu. Rusko ministarstvo obrane precizira da je mornarica unazad desetak godina dobila čak 24 podmornice različitih dizajna, osam puta više u usporedbi s desetljećem ranije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MILITARY UPDATE

Međutim put do stavljanja Kronstadta u službu nije bio lak. Analitičari ističu da je Lada razvijena kao nasljednik klase Kilo, zastarjele konstrukcije koja još uvijek čini većinu ruske konvencionalne podmorničke flote, ali je taj dugotrajan rad na novoj klasi prisilio Rusiju da nastavi s izgradnjom manje napredne, ali pojačane klase Kilo. U usporedbi s Kilom, Lada ima potpuno novi dizajn, uključujući konstrukciju s jednim trupom, tegljeni sonar i druge moderne karakteristike.

Točne mogućnosti najnovije ruske sonarne tehnologije nisu jasne, ali ako budu učinkoviti, Ladini sonari mogli bi pružiti ključnu prednost u otkrivanju neprijateljskih podmornica. S druge strane ruski napori da razviju napredni pogonski sustav za klasu Lada bili su manje uspješni. Planirano je da se ta klasa opremi pogonskim sustavom neovisnim o zraku (AIP), što bi znatno produžilo vrijeme u kojem može ostati potopljena, a otežalo bi i njezino otkrivanje. Pritom valja ukazati da AIP, ako ispravno radi, može dizel-električnu podmornicu približiti nuklearnim jurišnim verzijama, iako u ograničenom stupnju i samo u određenim uvjetima.

Sve ovisi o proizvodnim kapacitetima

Stručnjaci navode kako je nejasno što je pošlo po zlu, ali podsjećaju da je prototip klase Lada naišao na probleme nakon puštanja u pogon 2010. i činilo se da će biti povučen iz upotrebe. Rusija je tada odustala od AIP-a za klasu Lada, unatoč tome što je bila predvodnica u toj tehnologiji još od 1950-ih godina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Learning

Bilo je govora da se nedostatak AIP-a može prevladati upotrebom litij-ionskih baterija, iako još uvijek nije jasno je li to slučaj s Kronstadtom i budućim sestrinskim podmornicama koje su u izgradnji. Ako se pokaže da klasa Lada doista koristi spomenute baterije, to bi značilo da bi mogle imati ekstremnu izdržljivost pod vodom s vrlo tihim radom za dizel-električni brod.

Uz to, analitičari upozoravaju da bi klasa Lada mogla biti vrlo moćna pri djelovanju u uskim obalnim područjima, a značajna je i njezina sposobnost za lansiranje krstarećih projektila na kopnene ciljeve. Pritom podsjećaju da podmornice klase Kilo i nadalje igraju glavnu ulogu u napadima na ciljeve diljem Ukrajine. Uz spomenuti Kalibr, nova klasa mogla bi ispaljivati i Klub, srodnu krstareću raketu koja pruža snažnu otpornost na protubrodske mjere. No stručnjaci ukazuju na to da klasa Lada nema sustav vertikalnog lansiranja koji bi osigurao veći kapacitet za takvo oružje. Dobri poznavatelji ruskih podmornica smatraju da bi Lada mogla biti važan dodatak ruskoj mornarici, ali dodaju da to ovisi o kapacitetima industrije koja se nalazi pod sankcijama Zapada.