IZBORI NA KOSOVU

Rusi veći Srbi od Srba

07.11.2013 u 20:26

Bionic
Reading

Skupina ruskih zastupnika namjerava predložiti Dumi da ne prizna izbore na Kosovu, ocjenjuje moskovski radio Komersant FM, a prenosi B92. Pojedini političari i novinari žele se prikazati kao veći srpski patrioti od samih vlasti u Beogradu, koje su, suprotno tome, pozvale kosovske Srbe da izađu na izbore, navodi taj radio

U komentaru se podsjeća da su vodeći srpski mediji objavili upadljiv naslov 'Rusija ne priznaje rezultate izbora na Kosovu' i dodaje da će mnogi Srbi, videći naslov i ne čitajući pažljivo tekst, ostati uvjereni da su Rusija, Kremlj, predsjednik Vladimir Putin priopćili da su izbori na Kosovu nelegitimni i da time idu protiv predsjednika Tomislava Nikolića i vladajuće koalicije.

'Ispada da su ruske vlasti pokazale da su veći srpski patrioti nego umjereni nacionalist Tomislav Nikolić i njegova ekipa', dodaje se u komentaru koji je prenio B92.

Radio, međutim, ukazuje da o nelegitimnosti izbora nisu govorili ni Putin, ni ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, već samo zastupnik Mihail Jemeljanov, iz Pravedne Rusije. On je obećao da će već 12. studenoga ta stranka predložiti Dumi prijedlog rezolucije o nepriznavanju izbora na Kosovu. 'Izgleda da je kod nekih naših sunarodnjaka vrlo jak velikosrpski politički svrab. I ne samo kod zastupnika', navodi se u komentaru i dodaje da je na dan glasanja na jednom ruskom državnom kanalu objavljena reportaža čiji je autor 'faktički optužio vlasti u Beogradu za izdaju kosovskih Srba, u zamjenu za integraciju s EU'.