rat u ukrajini

Rusi u borbi kod Avdiivke prvi put koristili robotske mini tenkove, evo detalja

02.04.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Ruska vojska testirala je na terenu blizu Avdiivke novu vrstu borbenog vozila, a riječ je o robotskom mini tenku koji ispaljuje granate te su se pohvalili da je riječ o 'prvom napadu jurišnim dronom u povijesti'

'U Berdičiju, koji sada oslobađaju ruske trupe, obavljeno je terensko testiranje nove perspektivne ruske robotske platforme. U sklopu borbene zadaće, skupina jurišnih tenkova dronova sudjelovala je u potpori jurišnim operacijama osiguravajući potiskivanje neprijateljskih položaja u selu pomoću instaliranih modula AGS-17, a oni su ispalili nekoliko stotina granata', napisao je na društvenoj mreži Telegram vojni stručnjak i ruski propagandist Boris Rožin.

Inače, AGS-17 je ruski bacač granata kalibra 30 milimetara koji se može montirati na vozilo ili postolje, pa ga može koristiti pješaštvo.

Rožin nastavlja da su tijekom borbene uporabe dronovi pokazali dobre rezultate te da su mogli nastaviti s radom čak i u uvjetima u kojima bi gubici osoblja i skupe opreme zbog neprijateljske vatre bili neizbježni.

  • +2
Bacač granata AGS-17 Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

'Iskustvo stečeno u borbenoj uporabi bit će uzeto u obzir u daljnjoj proizvodnji i razvoju jurišnih robotskih platformi. Borbena uporaba takvih dronova u Berdičiju zapravo je slična prvom tenkovskom napadu tijekom Prvog svjetskog rata. Uspješna gusjenična baza ima velik potencijal za razvoj robotske platforme za napade (ugradnja raznih borbenih modula) i potporne operacije (prijevoz i postavljanje mina, uklanjanje ranjenika, prijevoz tereta i opreme). U budućnosti će takve platforme zauzeti svoje mjesto na bojnom polju. Unatoč sličnom razvoju u SAD-u, Britaniji i Kini, Rusija je prva upotrijebila skupinu jurišnih tenkova dronova u ratu', tvrdi Rožin.

No, unatoč samohvali ruske strane, Ukrajinci objavljuju drugačije izvještaje o uporabi tih mini tenkova. Oni, naime, tvrde da su Rusi upotrijebili dva takva vozila te da su oba uništena, što potkrepljuju objavljenim videom.

'Okupatori su počeli koristiti zemaljske robotske platforme s automatskim bacačem granata AGS-17. Oba su uništena uz pomoć FPV bespilotnih letjelica 47. mehanizirane brigade na pravcu Avdiivke. Zasad su to izolirani slučajevi ruskog korištenja takve tehnike', napisali su iz 47. brigade na Telegramu.