rat u ukrajini

Rusi opisali kako su uništili američki Abrams: 'Gorio je jače od Leoparda'

28.02.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Ruski državni mediji izvijestili su da je tenk Abrams, američke proizvodnje, uništen nakon što ga je uočio izviđački dron. Izvješća o tome kako se to dogodilo su različita. Prema jednima, napadnut je dronom, a prema drugima ga je dokrajčio bacač granata

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i videozapisi nečega što je izgledalo kao oštećeni tenk Abrams koji gori. Nakon tih slika uslijedila su izvješća da je Rusija uništila prvi Abrams u ratu s Ukrajinom. Business Insider nije mogao neovisno provjeriti slike ili izvješća.

Ruski mediji naveli su da su jedinice 15. motorizirane pješačke brigade locirale i napale tenk. Nema informacija o tome je li posada preživjela te jesu li Ukrajinci vratili Abrams ili ga je zarobila Rusija nakon napada.

Prema postu na kanalu guvernera okupirane regije Herson Vladimira Salda na Telegramu, tenk je otkriven izviđačkom bespilotnom letjelicom, a potom je uništen negdje u blizini Avdiivke, koju je Rusija nedavno zauzela. Rekao je da Abrams 'gori još jače od Leoparda', misleći na tenk njemačke proizvodnje.

Uništeni Abrams u Ukrajini Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Kada je SAD prošle godine najavio prebacivanje 31 M1A1 Abramsa u Ukrajinu, pojavila su se pitanja o tome kako bi se oni mogli nositi s prijetnjom bespilotnih letjelica.

Američki stručnjaci smatraju M1 Abrams najjačim i najizdržljivijim tenkom koji je Ukrajina dobila od Zapada. Uvijek postoji šansa da se nešto probije, ali 'što se tiče tenkova, to je najbolja zaštita koja se može pružiti', rekao je jedan od stručnjaka o njegovu oklopu.

Ako je M1 Abrams pogođen i uništen, to onda ukazuje na kontinuirane poteškoće s kojima se trupe i vozila suočavaju dok se skrivaju ili kreću na bojnom polju.

  • +14
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjak za dronove rekao je prošle jeseni da je praktično sve što se kreće ugroženo: 'Dobro došli u budućnost, sranje je.' U nedavnim izvješćima stoji da trupe ponekad pješače kilometrima do prve linije bojišnice jer ne mogu sigurno dovesti vozila dovoljno blizu zbog prijetnje dronova.

Rusija je tvrdila da je uništila tenk M1 Abrams samo nekoliko dana nakon što je Ukrajina objavila, kako je rekla, prvu videosnimku tenka Abrams u akciji. Video, koji je objavila ukrajinska 47. mehanizirana brigada, prikazuje ga u pokretu kod Avdiivke i njegovo udaranje po ruskim položajima.