STRAH OD KREMLJA

Mladi Rusi slijevaju se u Istanbul: 'Živjet ću u inozemstvu sve dok postoji opasnost od odlaska u vojsku'

22.09.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Djelomična mobilizacija u Rusiji pojačala je strahove tamošnjih muškaraca od prisilnog novačenja u vojsku i pogibije na ukrajinskoj bojišnici. Nakon jučerašnjeg obraćanja predsjednika Vladimira Putina planule su avionske karte za inozemne destinacije, no mnogi su Rusi i ranije napustili domovinu. The Moscow Times donosi priču o dvojici svojih sunarodnjaka koji su našli utočište u Istanbulu

Aleksandar (23) je kupio avionsku kartu na liniji Sankt Peterburg - Istanbul nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Bojao se da bi ga mogli poslati na ratište kao topovsko meso.

'Na dan početka rata liječnici su dijagnosticirali da nisam bolestan. Nisam dobio oslobođenje od služenja jednogodišnjeg vojnog roka', objasnio je taj profesor matematike za The Moscow Times. Među desecima tisuća Rusa koji su već napustili zemlju najbrojniji su upravo mladi muškarci. Nakon Putinove objave krenuo je novi val iseljavanja; cijene karata za inozemne destinacije odletjele su u nebo, a neki su ih prijevoznici već sve rasprodali.

Mladi Rusi koji su se ranije preselili u Istanbul kažu da su zabrinuti da bi vojni obveznici mogli biti ilegalno poslani u borbu protiv Ukrajine, a i ruski zakon mogao bi se promijeniti kako bi se omogućili šira mobilizacija ili raspoređivanje vojnih obveznika u inozemstvu. Kako bi bili sigurni da neće biti pozvani, moraju ostati u inozemstvu do 27. godine, kada više ne ispunjavaju uvjete za služenje vojnog roka. Međutim pod djelomičnom mobilizacijom ni oni stariji od 27 godina više nisu sigurni. Nekoliko Rusa u dobi za regrutiranje u Istanbulu odbilo je razgovarati iz straha da će privući pozornost ruskih vlasti. Nedavni došljak iz Rostova na Donu rekao je za The Moscow Times da su dva njegova poznanika poginula u Ukrajini.

  • +5
Ukrajinska vojska ulazi u Izjum, ruska se povlači Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Nakon dva mjeseca u Istanbulu, Aleksandar se nakratko vratio u Rusiju kako bi obnovio svoju putovnicu, ali budući da se nove putovnice izdaju samo muškarcima koji nisu odslužili vojni rok ako imaju potvrdu o izuzeću, naišao je na probleme. Nakon što je odbijena njegova žalba na medicinski nalaz našao se u sudskom sporu zbog izbjegavanja obveznog vojnog roka.

'Odbio sam njihov poziv na temelju bolesti koje još nisu dokazane, ali morat ću se vratiti u Rusiju da napravim još pretraga', rekao je. 'U slučaju da moje medicinsko izuzeće bude odbijeno, vjerojatno se neću vratiti', zaključuje. Iako ruski zakon nalaže da se ročnici ne mogu koristiti u sukobima izvan Rusije, potvrđeno je da je nekoliko muškaraca na obveznom vojnom roku ubijeno tijekom borbi u Ukrajini. Ročnici su bili i među poginulima na Moskvi, brodu ruske Crnomorske flote, potopljenom u travnju.

Uništena krstarica Moskva Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je Putin rekao da će samo oni građani koji su trenutačno u pričuvi biti pozvani u vojsku, strahuje se da je dekret o djelomičnoj mobilizaciji napisan kako bi bio što nejasniji. 'U stvarnosti će rusko ministarstvo obrane odlučiti koje će ljude, gdje i koliko njih poslati u rat', objavio je aktivist za ljudska prava Pavel Čikov.

Zakon koji je u utorak usvojio ruski parlament uveo je pravne koncepte 'mobilizacije, izvanrednog stanja i ratnog vremena' te propisao duge zatvorske kazne za dezertere. Ruski student i politički aktivist Ivan (22) rekao je za The Moscow Times da je ranije ove godine bio podvrgnut invazivnom psihološkom ispitivanju u vojnom uredu kako bi se procijenilo njegovo stajalište o ratu i utvrdilo zašto nije služio vojni rok.

'Došlo je do problema kada me liječnik pitao jesam li zabrinut zbog sankcija — bio sam iskren i odgovorio potvrdno', rekao je. 'Znao sam u tom trenutku što žele učiniti: ili me poslati na psihijatriju... ili u vojsku.' Ivan, koji je u travnju na ulicama Moskve prosvjedovao protiv rata, ubrzo je otišao u Istanbul i pridružio se lokalnom ogranku antiratne skupine Rusi protiv rata. Spreman je, kaže, živjeti u inozemstvu sve dok postoji opasnost od služenja vojnog roka.