posredovanje turske

[FOTO/VIDEO] Velika razmjena zarobljenika: Rusija oslobodila borce iz Azovstalja, među njima i zapovjednike Azova

22.09.2022 u 06:22

Bionic
Reading

Uz posredovanje Turske došlo je do velike razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine. Kako javljaju ukrajinski mediji, oslobođeno je oko 200 zarobljenika, uglavnom boraca iz Azovstalja. Među njima su i najviše rangirani branitelji, poput zapovjednika Azova

Ukrajina je objavila da je Rusija oslobodila 215 ukrajinskih i stranih državljana u razmjeni zarobljenika, uključujući borce iz željezare Azovstalj u Mariupolju, koja je postala simbol ukrajinskog otpora.

Rusija je zauzvrat dobila 55 svojih zarobljenika, uključujući Viktora Medvedčuka, bivšeg ukrajinskog zastupnika i saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Među oslobođenim borcima iz Azovstalja bili su i oni najviše rangirani, zapovjednici Azova - Denis Prokopenko i njegov zamjenik Svjatoslav Palamar, objavio je na Twitteru ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko.

U razmjeni zarobljenika posredovala je Turska, a ukrajinski novinar tvrdi kako će petorica oslobođenih zapovjednika Azova ostati u Turskoj pod osobnom zaštitom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana do kraja rata.

Oslobođeni zapovjednici Azova Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Podsjetimo, u sklopu velike razmjene zarobljenika oslobođen je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg. U oslobađanju stranih boraca iz Ukrajine posredovao je saudijski princ Muhamed bin Salman. Prebeg bi se danas trebao vratiti u Hrvatsku.