izvanredan susret

Sazvan hitan sastanak ministara vanjskih poslova EU-a: Jasno je da Rusija želi uništiti Ukrajinu, nećemo se dati zastrašiti

21.09.2022 u 21:23

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Europske unije održat će izvanredan sastanak u New Yorku kasnije u srijedu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini

Ministri vanjskih poslova borave u New Yorku na godišnjem sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i očaj.

"Ministri moraju razgovarati o ovoj prijetnji, ponoviti kontinuiranu potporu Ukrajini i upozoriti međunarodnu zajednicu na neprihvatljivu situaciju u koju nas sve Putin stavlja", rekao je Borrell novinarima.

Rekao je da će ministri razgovarati o nastavku vojne potpore Ukrajini i daljnjim mogućim sankcijama Rusiji.

  • +17
Uhićenja prosvjednika u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP

"Jasno je da Rusija želi uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell. "Nećemo se dati zastrašiti."

Borrell je istaknuo da iako EU podržava Ukrajinu, ona "ne sudjeluje u ratu, mi nismo zaraćena strana". Rekao je da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je također ovaj tjedan u New Yorku.