novo raketiranje

Rusi imaju toliko dronova da mogu napadati svaki dan: Evo kako mame američke Patriote

04.06.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Iza Ukrajine još je jedna besana noć, ruske zračne snage snažno su napale su velike gradove, među ostalima Dnjipro i Kijev

Društvenim mrežama kolaju snimke napada na Kijev koji se dogodio u petak. Tako se navodno na snimkama vidi kako Rusi 'mame' ukrajinske prouzračne sustave Patriot jeftinim i sporim dronovima Shahed.

Nakon što se Patrioti aktiviraju, njihove približne lokacije bivaju pogođene krstarećim raketama, navodno lansiranima s bombardera TU-95.

Masovni napadi dronovima Shahed česti su u proteklih nekoliko tjedana i za cilj imaju iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu. Ukrajinci se pak hvale kako obraju sto posto svih lansiranih dronova, što za neke analitičare i nije neki uspjeh ako se zna da dron Shahed košta nekoliko desetaka tisuća dolara, a samo jedna raketa za Patriota oko četiri milijuna američkih dolara!

Glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva kazao je za NV da Rusi u ovom času imaju dovoljno iranskih dronova samoubojica za svakodnevne napade na Kijev.

'Sada nas napadaju dronovima toliko često da nam nije jasno je li oni njima pokušavaju detektirati našu protuzračnu obranu ili je pokušavaju iscrpiti do kraja, ili rade i jedno i drugo', kazao je Yurii Ihnat.

Iranski dron Shahed-136 Izvor: Profimedia / Autor: Sobhan Farajvan/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dron samoubojica Shahed, koje Rusi zovu Geran, ima domet od 600 do 2500 kilomera. Ukrajinsko ministrstvo obrane Reutersu je poručilo da unatoč baražama dronova i raketnih napada kijevska protuzračna obrana odolijeva te da je vojska spremna krenuti u dugoočekivanu protuofenzivu.

'Rusija pokušava odvratiti Ukrajinu od planirane protuofenzive, raketni napadi su im zadnja strateška opcija', poručili su Ukrajinci za Reuters.

  • +12
Napad na Kijev 9.3 Izvor: Profimedia / Autor: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia