'NEVIDLJIVA SMRT'

Rusi grade stealth bombarder od kojeg će strepiti Amerika

29.10.2015 u 06:49

Bionic
Reading

Usporedo s najavom kako je tvrtka Northrop Grumann dobila ugovor za prvih 21 od ukupno 100 predviđenih američkih dalekometnih bombardera nove generacije u vrijednosti od 60 milijarda dolara, u dizajnerskom uredu tvrtke Tupoljev nastavlja se razvoj ruskog dalekometnog strateškog bombardera dugog dometa pete generacije PAK DA koji je već otprije dobio nadimak 'nevidljiva smrt'

Ovaj zrakoplov pete generacije koji će pokretati novi motor, što je ujedno najzahtjevnija i najskuplja komponenta u avioindustriji, trebao bi poletjeti već 2023. godine.

Prema najavama Vladislava Masalova, direktora ruske tvrtke United Engine Corporation (UEC) 'nevidljiva smrt' će biti opremljena jedinstvenim komunikacijskim sustavom koji može analizirati stanje čitave letjelice, samostalno će prilagođavati vitalne parametre na osnovi podataka dobivenih računalnom analizom, a prema potrebi izdavat će i odgovarajuće operative zapovijedi.

Kada je u konstrukcijskom uredu Tupoljeva 1999. pokrenut preliminarni rad na programu PAK DA čija je cijena još uvijek nepoznanica, dizajneri su se našli pred velikim izazovom budući da su u prvi mah konstruirati nadzvučni bombarder što iziskuje znatne troškove i veću primjetljivost na radarima.

Naime, nadzvučni zrakoplovi, unatoč tome što zbog svojih brzina efektivnije mogu probijati protuzračnu obranu, istovremeno zbog svojih aerodinamičnih posebnosti postaju isuviše primjetni za neprijateljske radare. Pored toga, troše više goriva od sporijih zrakoplova pa im je stoga smanjen maksimalan dolet bez dodatnog punjenja tijekom leta, pa je stoga odluka pala na konstruiranje podzvučnog bombardera.

Zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva Viktor Bondarev sredinom ove godine naglasio je kako će se PAK DA razlikovati od sadašnje supersonične perjanice ruske bombarderske komponente tupoljeva Tu-160 po količini pametnog naoružanja koje uključuje rakete te hiperzvučno oružje.

Prema podacima koji su procurili iz dizajnerskog ureda, zrakoplov će biti izgrađen po već viđenoj shemi letećeg krila koja isključuje standardan vertikalni stabilizator te uobičajn oblik trupa i repne površine. Takav širokokutan oblik omogućuje smanjenu vidljivost i odbijanje radiolokacijskih stanica za uočavanje protivnika, s tim da trup u kojem su smješteni posada i oružje igra ulogu krila.

 
Ukupna je predviđena masa bombardera 120 tona, a četvrtinu će činiti korisno opterećenje u vidu goriva, posade i naoružanja.
 
Nevidljiva smrt trebala bi zamijeniti vremešni turboelisni Tu-95 koji je u sastavu ruskog ratnog zrakoplovstva još od 1956., a koji će letjeti u sastavu ruskih bombarderskih pukova sve do 2040. godine.

Inače, usporedo s projektom PAK DA, Rusi nastavljaju i projekt PAK FA iza kojeg stoji višenamjenski lovac smanjenog radarskog odraza pete generacije čiji dizajn potpisuje dizajnerski ured Suhoj.

Taj ponos ruskog ratnog zrakoplovstva ovog je ljeta prikazan javnosti, a već početkom 2017. trebalo bi započeti njegovo serijsko uvrštavanje. Upravo je u tijeku ispitivanje ekonomičnije verzije motora kojeg PAK FA posuđuje od lovca Su-35S, a Rusi tvrde da je prema dosad viđenome avion u stanju izvesti manevre o kojima američki lovci mogu samo sanjati.