ranjeno 12 civila

Rusi gađali grad u blizini druge najveće nuklearke u Ukrajini

20.08.2022 u 16:34

Bionic
Reading

Ruska raketa u subotu je pogodila naseljeno područje ukrajinskog grada nedaleko od nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, ozlijedivši 12 civila i pojačavši strahove od nuklearne nesreće tijekom rata u Ukrajini

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv, na aplikaciji Telegram napisao je da je među ozlijeđenima četvero djece. U napadu je oštećeno nekoliko privatnih kuća i peterokatnica u Voznesensku.

Taj se gradić nalazi oko 30 kilometara od nuklearke Pivdennoukrainsk (PNPP), druge najveće u Ukrajini.

Državna tvrtka Energoatom, koja upravlja sa sve četiri nuklearke u Ukrajini, opisala je napad „još jednim činom ruskog nuklearnog terorizma“.

„Moguće je da je ova raketa bila uperena na elektranu Pivdennoukrainsk koju je ruska vojska pokušala osvojiti početkom ožujka“, priopćio je Energoatom.

  • +4
Rat u Ukrajini 18.08.2022. Izvor: EPA / Autor: STR

Rusija nije još odgovorila na ovu optužbu, a zasad nema ni izvješća o potencijalnoj šteti na elektrani. 

Ukrajinske vlasti pozvale su Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije da primoraju ruske snage da napuste Zaporižju, drugu nuklearnu elektranu u Ukrajini i najveću u Europi, okupiranu na početku invazije 24. veljače. 

Grad Enerhodar, u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja, pod opetovanim je granatiranjem, a Moskva i Kijev razmjenjuju optužbe za to.