klaus iohannis

Rumunjski predsjednik hvali mobilizaciju sunarodnjaka za neovisno pravosuđe

01.12.2017 u 20:49

Bionic
Reading

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis je u petak u govoru prigodom nacionalnog praznika koji bojkotiraju čelnici lijevo orijentirane većine, pozdravio do sada neviđenu mobilizaciju Rumunja u korist neovisnog pravosuđa

Veliki skupovi organizirani u siječnju i veljači protiv pokušaja slabljenja antikorupcije borbe, koji su se u blažem obliku ponovili posljednjih tjedana, djelo su 'građana spremnih na obranu demokracije i pravne države', rekao je Iohannis.

'Postojanje aktivnog društva, sposobnog sankcionirati pogreške i politička zastranjenja, predstavlja veliko ovogodišnje postignuće', dodao je.

Više stotina ljudi okupilo se ispred sjedišta vlade, optužujući socijaldemokrate da prijete neovisnosti pravosuđa.

Mobilizirani putem društvenih mreža, prosvjednici su mahali rumunjskim i zastavama Europske unije skandirajući 'Pravda, ne korupcija'.

Oni su zahtijevali povlačenje triju nacrta zakona o kojima se trenutačno raspravlja u parlamentu i koji bi reformirali pravosudni sustav i smanjili ovlasti antikorupcijskog tužiteljstva (DNA).

U govoru u predsjedničkoj palači pred nekoliko stotina osoba Iohannis je upozorio na dio političke klase koja misli da uvijek može zlorabiti vlast i od Rumunjske napraviti taoca kako bi postigla svoje ciljeve uz opasnost odvraćanja zemlje od euroatlantskog smjera.

Predsjednici Zastupničkog doma Liviu Dragnea i Senata Calin Popescu-Tariceanu nisu nazočili proslavi ni vojnom mimohodu u Bukureštu tijekom jutra.