CIJENA KRIZE

Rumunjska, država s više umirovljenika nego radnika

27.08.2013 u 17:12

Bionic
Reading

Prema navodima rumunjskog lista Ziarual Finaciar, u Rumunjskoj je došlo do neobične situacije gdje je veći broj umirovljenika nego zaposlenih osoba, prenosi agencija Anadolija. Prema pisanju spomenutog lista, u Rumunjskoj je 1990. godine bilo 8,1 milijun zaposlenih i 3,5 milijuna umirovljenika, da bi 2012. godine broj osoba u radnom odnosu bio smanjen na 4,3 milijuna, a broj umirovljenih povećan na 5,3 milijuna

'Ukoliko se ovakav trend nastavi i u narednih deset godina, Rumunjska neće više moći isplaćivati umirovljenike', navodi rumunjski list.

Prelaskom Rumunjske na tržišnu ekonomiju, broj zaposlenih u industrijskom sektoru je značajno smanjen, što je indirektno utjecalo na veći broj umirovljenika i manji broj zaposlenika.

U jednom od najvećih prerađivačkih sektora u zemlji, 1990. godine je bilo zaposleno 27.000 osoba, a danas je on u vlasništvu Arcelormittala u kojem trenutno radi manje od 8.000 radnika.

Isto tako, tijekom ekonomske krize u Rumunjskoj je od 2009. godine do danas posao su izgubile na stotine tisuća radnika koji se nisu uspjeli ponovo zaposliti ni poslije blagog ekonomskog rasta.

Prema pisanju domaćih medija, više od dva milijuna Rumunja je emigriralo i većina njih radi u inozemstvu.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Rumunjske, stopa nezaposlenosti u toj zemlji se sa 6,7 posto, koliko je iznosila u prosincu 2012. godine, povećala na 7,6 posto u lipnju ove godine.

S druge strane, prema izvještaju Eurostata, Rumunjska je bila predzadnja na rang listi po standardu života za 2010. godinu, a iza nje je bila samo Bugarska.

Također, tijekom 2011. godine, kupovna moć Rumunja smanjena je za 30 posto, zbog smanjenja plaća i rasta cijena nakon povećanja PDV-a od pet posto.

Nadalje, rumunjska vlada smanjila je sredinom 2010. plaće svim državnim zaposlenicima za 25 posto, u sklopu mjera štednje u cilju suzbijanja velikog budžetskog deficita u zemlji.

Kako se procjenjuje, u periodu 2009-2010, posao i u javnom i u privatnom sektoru izgubilo je 15 posto radnika.