ekološki incident

Čiste se naftne mrlje na obali u Ližnjanu; načelnika brine jedna stvar

15.11.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Na krajnjem jugoistoku Istre, nastavlja se čišćenje obalnog područja općine Ližnjana, onečišćenog prije dva dana gustom naftnom prerađevinom

Načelnik općine Ližnjana Marko Ravnić u kontaktu je s načelnicima Kostrene i Lovrana s obzirom da su se i na njihovim plažama prije pet dana pojavile mrlje ugljikovodičnog podrijetla.

"Za sada nemamo informacije ima li toga još vani na pučini jer je vjerojatno bura sve donijela k nama. Problem je što je naše područje vrlo razvedeno i ima puno malih uvala i upravo je na tim mjestima prisutna određena količina mrlja. Upravo zato bit će vrlo teško očistiti i pristupiti tom terenu", istaknuo je Ravnić.

Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc ne želi unaprijed donositi zaključke o podrijetlu onečišćenja te ističe kako treba pričekati rezultate analize.

"U kontaktu sam s kolegom kapetanom iz Rijeke, no ne želim špekulirati, postoje uzorci. Onečišćenje je došlo s mora i dok analiza ne pokaže otkud, što i kako, stvarno ne bih željela nikoga okriviti", poručila je Brenko Škerjanc.

U međuvremenu je Ina u svojem priopćenju u vezi s nekim medijskim napisima, navela kako "ne postoji mogućnost da bi Rafinerija nafte Rijeka mogla biti odgovorna za ekološki incident u Ližnjanu".

  • +10
Počelo čišćenje mora u Ližnjanu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

"U povodu više medijskih objava vezanih uz onečišćenje mora na području Ližnjana, željeli bismo naglasiti kako u Rafineriji nafte Rijeka nije zabilježeno nikakvo istjecanje ugljikovodika u more. Također, podsjećamo da je Rafinerija nafte Rijeka završila s obustavom postrojenja 4. studenoga ove godine zbog provođenja radova na projektu nadogradnje rafinerije", priopćili su iz Ine.