DRAMA U BIH

Rudari prosvjeduju na 250 metara dubine

Bionic
Reading

Šezdesetak rudara Rudnika mrkog ugljena Đurđevik, općina Živinice u BiH, već pet sati nalaze se zabarikadirani u jami tog rudnika, na koti 106, oko 250 metara ispod zemlje

Kako je za Agenciju Anadolija potvrdio predsjednik Sindikalnog odbora RMU Đurđevik Said Muhić, ni nakon sastanka sindikalnih čelnika i direktora rudnika Zijada Rahimića problem nije riješen te će rudarski prosvjed biti nastavljen, iako su prosvjedi u ovakvim jamama nisu dozvoljeni. Direktor Rahimić je, kazao je Muhić, oko 17 sati sišao u jamu rudnika Đurđevik.

'Još uvijek nemamo informacija da li je direktor uspio nešto dogovoriti sa rudarima... Ja sam, također, nešto ranije silazio u jamu i pokušao sam problem riješiti svojim autoritetom, odnosno da razgovorom s kolegama, ali oni nisu htjeli popustiti. Odlučni su u svojim zahtjevima. Odbili su čak da pristanu izaći iz jame i prosvjed nastave na površini, u prostorijama rudnika', kazao je Muhić za agenciju Anadolija.
Rudari traže smjenu Uprave RMU Đurđevik te da odluka o imenovanju Asima Aljića za tajnika društva, a koji je do sada radio izvan tog rudnika, bude stavljena van snage.

'Rudari su kazali da članovi Uprave mogu jedino sa svojim ostavkama sići u jamu', kazao je Muhić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić ranije je za AA objasnio što su bili ključni razlozi rudara RMU Đurđevik za bunt.
'U svojim zahtjevima rudari se ne pomjeraju ni centa. Ono što je izazvalo najveći revolt, Uprava nije našla za shodno izvršiti realizaciju zaključka 6. iz zabilješke sa sastanka od 10. svibnja u Vladi FBiH. Trebalo je uradit novi pravilnik o radu i osobnih dohocima, a time bi bila izvršena pravilnija podjela financijskih sredstava unutar samog rudnika i u konačnici u određenoj mjeri bile bi povećane plaće u neposrednoj proizvodnji. Tako da je uvođenje tajnika društva sa strane bila samo kap koja je prelila čašu', kazao je Husić.

Radnički sindikat Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik održao je 23. kolovoza prosvjede upozorenja rudara u ZD RMU 'Đurđevik' ispred upravne zgrade rudnika. Predsjednik Sindikalnog odbora Said Muhić izjavio je tada da se jedan od zahtjeva odnosi na usklađivanje plaća proizvodnih radnika (u nivou KV radnika u proizvodnom procesu) s prosjekom plaće rudnika, odnosno da minimalna osnovna plaća KV radnika iznosi 910 KM te da isplata plaće po tom kriteriju otpočne od kolovoza ove godine.