MUZEJSKI PRIMJERAK

RTG pluća u Splitu obavlja se 'lampašem' starim 38 godina

Bionic
Reading

Pacijenti KBC-a Split kojima je potrebno napraviti RTG (rendgen) pluća u bolnici na Križinama, taj pregled mogu obaviti na RTG uređaju starom 38 godina. Taj uređaj, koji je svojevrsni 'Frankenštajn' jer je “sklepan” od tri 'mrtva' aparata, i dalje radi i služi svrsi, iako pacijenti, a i oni koji rade na njemu, zasigurno zaslužuju nešto bolje

Na uređaju, na kojemu se i dalje razvija film kako bi se dobila potrebna snimka pluća, snimaju se bolnički, ali i vanjski pacijenti. Snimke pluća su lošije negoli da se pacijenti snimaju digitalnim uređajem, piše Slobodna Dalmacija

Bolnički 'Frankenštajn' sklopljen je od tri RTG uređaja, i to tako što je od jednog tvornice EI Niš uzet komandni stol, od drugog Bucky stativ za snimanje pluća, a od trećeg Bucky stol za snimanje nogu, ruku i kralježnice. Budući da nije riječ digitalnom uređaju, nego o 'lampašu' (koji ima elektroničku cijev kao prastari TV uređaji), rad je na njemu kudikamo teži.

No, tu ne prestaju problemi Radiologije na Križinama. Tamo postoji i magnetska rezonancija (MR) stara 15 godina, koja je više pokvarena negoli što radi. Njezina indukcijska snaga je 0,5 tesla, a novi MR-ovi imaju snagu od 1,5 tesla, pa se i po toj činjenici vidi koliko je prastara.

Situacija nije bolja ni s CT-om koji je jednoslojni, dok, recimo, bolnica u Šibeniku ima četveroslojni, kao i DZ na Hvaru. Na Firulama postoje dva CT-a, i to je jedan 16-slojni, dok je drugi 64-slojni. Ovakvi CT kakav se nalazi na Križinama odavno se ne proizvodi, jer s njime nije jednaka kvaliteta i brzina rada.

Na Križinama postoji i mamograf (za rendgensko snimanje dojki) koji je također klasični, odnosno nema digitalnu sliku i star je 11 godina. Budući da ni jedan od spomenutih uređaja na Križinama nije digitalan, nije moguće snimku, recimo s mamografa, poslati digitalnim putem u KBC Zagreb, kao što je nije moguće ni staviti na CD.

S obzirom da radiolozi na Križinama rade u nemogućim uvjetima, bez digitalne opreme, mogućnost pogreške je kudikamo veća. Snimke su loše kvalitete i teško čitljive. Istini za volju, prije godinu dana su dobili UZV (ultrazvuk) uređaj koji je jedan od najsuvremenijih na svijetu.