ARBITRAŽA INA-MOL

Rok istječe danas, ne zna se tko piše žalbu

23.01.2017 u 07:45

Bionic
Reading

Vlada je najavila da će zatražiti poništenje arbitražne odluke iz Ženeve u sporu protiv mađarskog MOL-a, a izvori dobro upućeni u cijeli postupak tumače da rok za to istječe danas

Postupak bi se morao pokrenuti pred Saveznim sudom Švicarske, rok za žalbu na arbitražnu odluku je 30 dana, a počinje teći s danom dostave pravorijeka, piše Večernji list.

Presuda pred arbitražnim sudom pri UN-ovoj Komisiji za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) donesena je 23. prosinca, a dan poslije objavio ju je premijer Andrej Plenković pa se može pretpostaviti da je taj dan odluka i dostavljena Hrvatskoj, što bi značilo da je danas zadnji dan kada možemo predati žalbu.

U Vladi uvjeravaju kako se na žalbi radi i da će biti podnesena u roku. Tvrde da vremena još ima, a do kada je rok za podnošenje žalbe, nisu odgovorili. Ne zna se tko je u Vladi zapravo nadležan za podnošenje žalbe. Izvori iz Banskih dvora uputili su na Ministarstvo pravosuđa, iz kojeg su, pak, uzvratili kako žalba nije u njihovoj nadležnosti. Tumače da je arbitražni postupak vodilo Ministarstvo gospodarstva pa je na njima i da pripreme žalbu. Iz tog ministarstva poručuju, međutim, da nemaju ništa sa žalbom, što je i logično s obzirom na činjenicu da je energetika, a onda i Ina i sve oko nje, izuzeto iz ministarstva koje vodi Martina Dalić i na inzistiranje Mosta pripojeno resoru okoliša Slavena Dobrovića.

Cijeli članak pročitajte ovdje.