zamjenik ravnateljice zarazne klinike

Rok Čivjak: Izolacija virusa pomoć je istraživanju i pronalasku cjepiva

19.04.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a prim. dr. sc. Rok Čivljak, doc., zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" na početku je komentirao osam žrtava, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, i može li se to povezati s ulaskom virusa u domove.

'Moglo bi se to povezati s ulaskom virusa u domove za starije i nemoćne, ali isto tako dvije osobe koje su umrle u našoj poliklinici u protekla 24 sata ne pripadaju toj populaciji već su to bolesnici koji su dulje vrijeme liječeni kod nas i liječeni su više od 20 dana u intenzivnoj jedinici tako da se radi o bolesnicima koji su imali rizične čimbenike i podlegli su usprkos svim poduzetim mjerama liječenja', rekao je Čivjak za HRT.

Na pitanje kako smo jučer imali 18 novozaraženih, a danas 39 te su neke mjere popuštene, poput kretanja unutar županija, ima li prostora za daljnju relaksaciju mjera rekao je da nisu neke velike oscilacije i da ne trebamo pratiti svaki dan dugoročne trendove. 'Naglasio bih pučanstvu da se ne treba opuštati, epidemija još traje. Treba se striktno držati mjera jer svako popuštanje može dovesti do porasta broja oboljelih', rekao je Čivjak.

'Nije nužno zabranjivati izlazak iz kuće, može se boraviti vani uz pridržavanje mjera i naputaka, da se ne približavaju jedno drugome. Sam boravak na zraku može pomoći jer smo podlegli pritisku samoizolacije. I ja sam jučer nakon dva mjeseca izašao u prirodu', dodao je.

Podsjetimo, izolaciju virusa COVID-19, odnosno uzgoja u laboratorijskim uvjetima, Markotić je jučer potvrdila za portal HRT-a. 'Čestitam timu naše znanstvene jednice na čelu sa prof. Alemkom Markotić koji kontinirano rade na unaprijeđenju laboratorijske dijagnostike u našoj kući. Ovo se nije dogodilo preko noći, iza jednog uspjeha koji se dogodio u jednom danu stoje dani i godine intenzivnog rada. Nije bilo jednostavno doći na popis timova i laboratorija koji su među prvima uveli dijagnostiku na Sars-cCv-II virusne infekcije i isto tako doći do uspjeha da se virus izolira. Izolacijom se pridonosi da se dozna nešto više o strukturi i genomu virosa, a to će pomoći u daljnjem istraživanju, između ostalog, i u pronalasku odgovarajućeg cjepiva', rekao je Čivjak.