RUSIJA - SAD

Rogozin: Teški razgovori oko proturaketnog štita

18.11.2010 u 19:35

Bionic
Reading

Rusija je neuspješno tražila od SAD-a da postavi ograničenja glede planova za europski proturaketni štit tijekom teških razgovora prošloga tjedna, izjavio je ruski izaslanik u NATO-u Dmitrij Rogozin u intervjuu objavljenom u četvrtak

Dužnosnici Rusije i NATO-a imali su 'teške razgovore' prošloga tjedna u Bruxellesu o pitanju razoružanja, rekao je Rogozin u intervjuu za ruski dnevnik Izvestija.

'Mi smo pokušali uvjeriti Amerikance... da je potrebno postaviti ograničenja raketnog obrambenog sustava i što se tiče zona razmještanja, broja presretačkih raketa kao i brzine presretača', kazao je Rogozin

Na pitanje novinara jesu li uspjeli prevladati razlike po pitanju proturaketnog štita, Rogozin je odgovorio da je 'problem u tome što se NATO još nije ni među sobom dogovorio o tome kako bi morao izgledati taj sustav, u kojem roku i koliko novca treba na njega potrošiti'.

Njegove su izjave naglasile razlike između Moskve i zapadnih saveznica oko proturaketne obrane uoči odlaska ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva na sastanak s čelnicima NATO-a u subotu u Lisabonu. To će biti razgovori na najvišoj razini u više od dvije i pol godine.

Sastanak Medvedeva s dužnosnicima NATO-a bit će prvi takav sastanak od rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008. koji je jako narušio odnose Rusije i Saveza.

Rusija je istaknula da želi jednako pravo glasa u bilo kakvim planovima za proturaketnu obranu, počevši s procjenom prijetnje.

Rogozin je rekao da su Rusija i NATO u razgovorima tijekom prošle godine otkrili da se njihova stajališta u potpunosti poklapaju na području opasnosti od međunarodnog terorizma, piratstva i 'prijetnji koje dolaze iz Afganistana'.