PREKVALIFIKACIJA ZLOČINA

Majku preminule djevojčice teretit će za tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti

04.04.2021 u 17:15

Bionic
Reading

Majci zbog smrti djevojčice iz Nove Gradiške sada prijeti do 15 godina zatvora. Teretit će se je za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, potvrdila je tužiteljica i komentirala moguće izvide o zakazivanju sustava

'S obzirom na novonastalu okolnost doći će i do izmjene kvalifikacije kaznenoga djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret. Tako da će u odnosu na nju istraga sada se voditi u odnosu na kazneno djelo i članak 120 kaznenoga zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti', rekla je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica, za RTL.

Upitala hoće li se raditi izvidi vezano za odgovornost sustava u ovom cijelom slučaju, odgovorila je: 'Ako dobijemo kakve informacije da postoje nepravilnosti možemo proširiti i u tom pogledu'.

  • +4
Privođenje majke ozlijeđene djevojčice Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske Damir Brezić kazao je u petak kako će u slučaju najgoreg scenarija - smrti teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške, koja je preminula danas u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu - nastupiti prekvalifikacija zločina u terećenje za teško ubojstvo. Po Kaznenom zakonu, za teško ubojstvo predviđena je kazna od najmanje 10 godina zatvora

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje dvogodišnje djevojčice koja je s teškim ozljedama primljena u novogradišku bolnicu, te je danas preminula.

Majka je prvooptužena i nju se tereti za čak pet kaznenih djela povrede djetetovih prava, kao i za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede. Otac, drugooptuženi, već je bio prijavljivan za obiteljsko nasilje prema majci i supruzi te se njega tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

  • +8
Otac teško ozlijeđene djevojčice dolazi na Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece", rekao je Soldo, dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Kako doznaje 24sata od ravnatelja Klaićeve, prof.dr. Gorana Roića, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, s obzirom na specifičnost svega što se događa, razmatraju formalno pravne mogućnosti za doniranje organa preminule djevojčice.

Privođenje majke ozlijeđene djevojčice Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U svemu tome aktivno sudjeluju i članovi eksplantacijskog tima Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Jer ovo je situacija koju do sada u bolnici nikada nisu imali. Roditelji inače potpisuju pristanak, no kako su u ovoj situaciji roditelji u pritvoru, najviše instance trebaju vidjeti koje su opcije. Organi djevojčice mogu spasiti četiri druga dječja života, kroz doniranje srca, jetre i oba bubrega.

Dok se ne donese odluka o daljnjim zbivanjima, postupa se prema protokolu. Iako je potvrđena moždana smrt, dijete je i dalje na respiratoru koji obavlja funkciju pluća i tako organe održava na životu. U slučaju da se ne nađe mogućnost za eksplantaciju organa i da se od toga odustane, liječnici neće samo isključiti respirator. Tako se, doznaje 24sata, radilo nekada, i smrt bi vrlo brzo nastupila. No posljednjih godina medicina to smatra suviše okrutnim i nehumanim, pa postupak ide tako da se nakon moždane smrt prestanu davati intenzivističke terapije i lijekovi, respirator i dalje radi te se čeka da spontano dođe do prestanka disanja. Kod djece to najčešće traje jedan do dva dana.