VELEPOSLANSTVO ŠUTI

Otac Hrvata ubijenog u Irskoj: Još nismo dobili tijelo. Ako je to pomoć od države...

20.04.2024 u 20:47

Bionic
Reading

Tri tjedna nakon tragedije u Irskoj kada je mladić iz Hrvatske Josip Štrok do smrti pretučen na ulici, njegovo tijelo još uvijek nije predano roditeljima. Očajni otac traži pomoć države

Nedeljko Štrok za RTL kaže kako ne može još sahraniti sina jer je tijelo i dalje u irskoj mrtvačnici. Tvrdi da mu veleposlanstvo nije dalo prevoditelja ni besplatnu pravnu pomoć.

'Sve papire, sve što je trebalo slati u mrtvačnicu sam odradio. Ne ja, nego David (drugi pretučeni mladić) koji mi je bio i odvjetnik i prevoditelj. Ako je to pomoć od veleposlanstva, ja im na tom zahvaljujem', priča ogorčeni otac ubijenog Josipa.

Josip je napadnut nakon što je početkom mjeseca s prijateljem iz djetinjstva izašao iz autobusa. Skupina Iraca pretukla ih je samo zato što nisu pričali njihovim jezikom.

David Družinec, koji je bio s Josipom, dobio je sedam prijeloma kostiju. Za irske medije rekao je kako je dobio udarac bejzbol palicom, a nakon još četiri takva udarca izgubio je svijest.

Dok irska policija raspetljava slučaj premlaćivanja, čeka se i odluka suda kome će pripasti Josipovo tijelo. Majka želi da tijelo ide u London, a otac u Hrvatsku, točnije Krapinu gdje živi. Tvrdi na to ima pravo jer ga je supruga njega i sina ostavila dok je Josip imao samo 12 mjeseci, pa je on dobio skrbništvo.

Hrvatska zajednica u Irskoj prošli petak je za Josipa organizirala i bdjenje. I Josip i David u Irskoj su od 2019.