brutalan napad

Pred sudom dvojica tinejdžera optužena za ubojstvo Hrvata Josipa Štroka u Irskoj

26.04.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Dvojica tinejdžera optužena su za ubojstvo hrvatskog državljanina Josipa Štroka u zapadnom Dublinu pojavila su se pred sudom

Josipa Štroka (31) i njegovog prijatelja 30. ožujka na Grange View Way u dublinskoj četvrti Clondalkin napala je skupina muškaraca. David Družinec (28) nije zadobio ozljede opasne po život, no Štrok je zadobio teške ozljede glave i preminuo je u bolnici četiri dana kasnije, piše Irish Independent.

David Družinec, koji je bio s Josipom, dobio je sedam prijeloma kostiju. Za irske medije rekao je kako je dobio udarac bejzbol palicom, a nakon još četiri takva udarca izgubio je svijest.

Ovaj tjedan lokalna garda, uz podršku članova Nacionalnog ureda za kriminalističku istragu (NBCI), provela je pretrese i uhitila tri osumnjičenika. Jedan je muškarac kasnije pušten iz pritvora, dok su dvojica muškaraca jutros izvedena pred okružni sud u Blanchardstownu.

Tinejdžeri Anthony Delappe (18) i Conor Rafferty (19) pojavili su se pred sudom optuženi za ubojstvo. Obojica su optuženi i za napad i ozljeđivanje Družinca 30. ožujka.

Napad se dogodio na Grange View Wayu oko 22.15 nakon što su muškarci izašli iz obližnjeg autobusa.

Josip Štrok je bio iz Krapine u sjevernoj Hrvatskoj, ali je posljednjih godina živio i radio u Irskoj. Njegov stric Ivica prošli je tjedan govorio kako je njegov nećak spasio četiri života nakon što su mu donirani organi, piše Irish Independent.

Otac ubijenog Nedeljko Štrok za RTL je ispričao kako ne može još sahraniti sina jer je tijelo i dalje u irskoj mrtvačnici. Tvrdi da mu veleposlanstvo nije dalo prevoditelja ni besplatnu pravnu pomoć.

'Sve papire, sve što je trebalo slati u mrtvačnicu sam odradio. Ne ja, nego David (drugi pretučeni mladić) koji mi je bio i odvjetnik i prevoditelj. Ako je to pomoć od veleposlanstva, ja im na tom zahvaljujem', rekao je ogorčeni otac ubijenog Josipa.