PREVISOKE CIJENE PRIJEVOZA

Roditelji do daljnjeg ne puštaju djecu u školu

09.09.2009 u 16:01

Bionic
Reading

Petstotinjak roditelja i srednjoškolaca s područja četiriju najistočnijih općina Brodsko-posavske županije danas je zbog visokih cijena mjesečnih đačkih karata prosvjedovalo u Beravcima

BERAVCI - Prosvjednici su mjerodavnome ministarstvu, Brodsko-posavskoj županiji te prijevoznicima poslali peticiju. Roditelji traže da se do kraja tjedna pronađe model sufinanciranja učeničkih karata, čija se cijena kreće od 900 do 1200 kuna.

Obitelji su spremne plaćati polovicu tog iznosa, a dok se problem ne riješi, 500 srednjoškolaca s tog područja neće pohađati nastavu.

Fuchs nemoćan

Resorni ministar Radovan Fuchs rekao je da ministarstvo ne možeregulirati cijene prijevoznika. 'Radi se o privatnim prijevoznicimakoji su samostalno formirali cijene", izjavio je ministar. Fuchs jedemantirao pisanje jednog dnevnog lista da dječak koji boluje odcerebralne paralize neće pohađati osnovnu školu u Vrbovcu. Izjavio jeda će Leonardo Jurić  (8) od sutra početi pohađati školu,a da to nije mogao od prvog dana početka škole zbog proceduralnihrazloga.

'Našoj vladi je cilj da budemo država znanja, država u kojoj svi imaju pravo na obrazovanje pod istim uvjetima, a naša su djeca dokaz da to nije tako', rekla je Danica Divić iz Beravaca.

Po njezinoj procjeni, ako se ne pronađe rješenje, zbog teškoga materijalnog stanja obitelji, stotinjak učenika s tog područja morat će odustati od daljnjeg školovanja.

U utorak je u Sikirevcima, na istoku Brodsko-posavske županije, prosvjedovalo 300-tinjak učenika i roditelja.
Nakon gotovo tjedan dana pregovora, gradovi i općine Varaždinske županije dogovorili su da će oko 5.000 srednjoškolaca iz te županije i ove godine besplatno putovati u školu.

Iako sporan, ipak je prihvaćen model o financiranju prijevoza prema kojem 50 posto plaća županija, a 50 posto jedinice lokalne samouprave. Nakon toga, planira se uvesti socijalni cenzus prema kojem bi roditelji sudjelovali u plaćanju prijevoza ovisno o primanjima.

Međutim, u Varaždinskoj županiji nadaju se da će nakon nove godine i Vlada pomoći u sufinanciranju prijevoza srednjoškolca. Uvjereni su da će pronaći model financiranja u koji bi se uključili svi, a koji će biti prihvatljiv za sadašnji državni proračun.